wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

2 Jul

10 tips makan di bulan ramadhan

Author:lizz

Assalamualaikum uolllsss…Ioollls baru nak panaskan enjin berblog nih…

Harini dah hari keempat kita berpuasa….kannnn

Ok rasanya tak lambat lagik saya nak share tips makan di bulan ramadhan untuk panduan kita bersama….

meh kita sesama amalkan…

1. Berbuka dengan membaca doa.

2. Mulakan dengan minum jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang sedikit manis dan buah kurma 1-2 biji disusuli dengan sembahyang maghrib dan sunat awwabin mengikut kemampuan masing-masing.

3. Bolehlah makan nasi & “noodles”

Nasi putih Mee/ Bihun – Berkuah/ Sup Nasi ulam Kueyteow
Nasi kerabu

4. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.

5. Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.

6. Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.

7. Berhenti makan sebelum kenyang.

8. Lebihkan minum air.

9. Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan.

10. Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan adalah seperti berikut:

Nasi putih Oats/ Nestum
Roti/ Ban Buah-buahan/ Kurma
Lebihkan ikan, ayam tanpa lemak, daging pepejal (tanpa lemak), hadkan telur dan makanan laut.

sumber FB

pixel 10 tips makan di bulan ramadhan

13 Responses to “10 tips makan di bulan ramadhan”

  1. Nafira says:

    Salam Lizz…
    Selamat berpuasa buat Lizz n famili.

    Terima kasih atas tips yang bermanfaat tu. tapi agak sukar nak amalkan bila time berbuka tu kan~
    bila perut lapar.. semua x hengat dah.. hehehe (Zura lertu)

  2. normi says:

    acaner lizz… te;or dadar kosong wajib ada tuk sahur…klu x anak2 tak mo…huhuuu…

  3. Fiza Rahman says:

    Thanks for the tips lizz. Sakam ramadhan dan selamat berpuasa.

  4. ajumohit says:

    azam nak kuruskan badan tp makan tak hengat donua hehehe

  5. dana says:

    bgs nih tips2 nih… kite selalu mkn tak hingat dunia…

  6. lieyalatif says:

    tips yg baik lizz…ye laa perut dah kosong satu hari so makan kene laa berpada2…jgn main sumbat jek kang perut tekejut heheeheheh

  7. anne says:

    bulan pose ni xselera pulak nak mkn buah..acaner? hehe

  8. puan kutu says:

    siap ada tips makan ye..nak berhenti sebelum kenyang tu yg susah..nafsu2.hehe..

    selamat berpuasa lizz..baru sempat nak wish..:)

  9. dfiqa says:

    Alhamdulillah :D ade juga tip tip yee :D

  10. Mummydearie says:

    Biasanya memang minum air dan makan kurma sebiji dulu lepas tu solat Maghrib. Tapikan, makan yang selepas solat tu yang tak menahan :)

    Kat rumah saya ni, Lizz kalau ada juadah yang tak habis memang makpaklah jadi mangsa *dalam hati suka je*

  11. dfiqa says:

    bila kunyah banyak banyak kita pun jadi lemah nak makan hehehe :D

  12. Nora Karim says:

    Selalu buka dengan air suam je dulu… lps tu mkn kurma… selamat berpuasa lizz

  13. lyafrina says:

    Salam lizz.. apa kabo… lmanya x nmpak.. harap sihat2 je…

    Apa2 pom… salam aidilfitri
    Maaf zahir n batin


Leave a Reply

Current day month ye@r *