You are currently browsing the Haslizalizz.com blog archives for March, 2011.

wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

Archive for March, 2011

Dah lama mereka berdua ni tak bermain, bergaduh dan menangis bersama kerana kesibukan keluarga masing2 hari sabtu hari tu kiteorang merancang untuk bawak anak2 ke Ikea abang nak main ball kat ikea tapi penuh beratur punyalah berjela  last2 kiteorang gi makan kat garden sementara memilih destinasi seterusnya iaitu  Starship galactica untuk Uwais, Arrayan, Ara dan Amanda main lari2 kejar2 sampai lebam kat sini hehe..Uwais & Arrayan ni dah ngam skarang kalau dulu gaduh jer kalau jumpa sekarang dah boleh main sama-sama, makan sama-sama dan beraksi bersama cuma kadang-kadang jer main tolak-tolak dan bergaduh yang membolehkan mereka berdua ni nangis disebabkan satu ayat “awak tak hensem”….ha kalau ayat ni dah start…itu tandanya kita perlu balik sebelum dua-dua mengamuk…

Haa tengokkan jerla Uwais & Arrayan ni …..

aksi kanak kanak Aksi kanak kanak lima tahun

5736084493 fc4cc07828 b (Gambar) Iskandar Malaysia

Iskandar Malaysia terletak di Negeri Johor:
di tengah-tengah Asia Tenggara, di hujung selatan Semenanjung Malaysia, hanya
beberapa minit dari Singapura
di lokasi yang strategik di persimpangan laluan perdagangan Timur-Barat
di pertengahan jalan antara China dan India yang sedangmengalami pertumbuhan
pesat ekonomi
hanya 4 hingga 8 jampenerbangan dari bandar raya Asia yang sedang berkembang pesat seperti Bangalore, Bahrain, Delhi, Dubai, Hong Kong, Hanoi, Ho Chi     Minh, Shanghai dan Taipeh. Ia juga terletak dalam jangkauan pasaran global yang  meliputi kira-kira 800 juta orang.
Iskandar Malaysia  akan menjadi wilayah pembangunan paling pesat di hujung selatan  Semenanjung Malaysia, di mana kehidupan, hiburan, alam persekitaran dan
perniagaan bergabung untuk membentuk metropolis maju dan makmur.

Salam semua…apa khabar kalian semua tengah buat apa yer? hari ni mummy sibuk berangan nak buat Bento ….tau tak apa benda Bento ni? ermmm pada mulanya mummy pun tak tau  apa benda la bento  ni dengar dari kawan2 duk cerita barula tau sikit…haa sebenarnye bento atau “Box Lunch”yang berasal dari jepun  merupakan makanan yang disusun dan  dihias comel dalam kotak makanan atau bekal yang  biasanya terdiri daripada nasi, ikan, sayur dan buah-buahan.. berkhasiat bukan…. memang bagus dan kreatif betul orang jepun..ni kan..

Bento BENTO | BAWA BEKAL VERSI JEPUN

Bento ni sesuai sangat untuk kanak-kanak, ianya akan menambah keinginan untuk makan bila tengok makanan comel2.. Biasanya bento akan dihias dalam bentuk karektor kartun, objek2 yang comel seperti bintang, bunga, bangunan, pokok 2… kanak-kanak mesti suka terutama biler kiter buat karektor kartun yang mereka  minat, untuk orang dewasa pun boleh hehe pastinya akan makan berpinggan-pinggan…

kita perlu kreatif dalam  menghasilkan bento yang menarik  kita perlu tahu  menyusun memilih warna gunakan warna-warna  cerah untuk membangkitkan mood makan  , dan  tektur makanan juga perlu dititik beratkan jangan lupa untuk memperhatikan kadar nutrisi dan kalori dalam makanan tersebut…

“Biasanya sosej dan naget memang banyak jer tersusun dalam bento alangkah  bagus misal naget atau sosej dibuat sendiri barulah sihat..”

Selamat ber “Bento”




pixel BENTO | BAWA BEKAL VERSI JEPUN