You are currently browsing the Haslizalizz.com blog archives for July, 2013.

wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

Archive for July, 2013

♥¸¸:•*´¯*✿   puding cendol gula melaka ✿*´¯`*:¸¸♥  

Hari tu kan saya duk berangan nak memuding kat sini

Akhirnya berjaya uollsss buat puding cendol gula melaka..

asik bertangguh jer geram tau..

biler semangat nak buat bahan tak der paling susah nak dapat cendol…adoi

semalam …

dedi pi carik n kebetulan ader cendol terus dia beli…

katernyer dia kesian nengok saya hari-hari duk tanyer cendol ader tak…harihari tau…

gamaknyer dia ingat wife kesayangan ni kempunan ker haper..muahaha

padahal hehari wifenyer  asal rehat jer  duk menggoogle dessert  jer kerjanyer maner tak nampak kempunan..

buat nyer dak jugakkkan..

tapi….akhirnyer dengan berkat kecekalan walopon kerja jauh *tetibe

tak sempat betulkan urat pinggang ni ha..

tetap siap jugak puding cendol gula melaka ni *tepuk tangan hehehe

Nasib baik ader buku 1 hari 1 resepi Chef Hanieliza ..Gerenti Jadi uolllsss..

saya refer buku resepi ni  dan intenet jugak..

 

 ♥¸¸:•*´¯*✿ resepi puding cendol sedap ✿*´¯`*:¸¸♥  

9403063750 9220e2cd35 puding cendol gula melaka | resepi puding cendol sedap

Bahan-bahan

10 gram serbuk agar-agar

1 liter air (lebih kurang 5 cawan)

1 cawan gula halus

1 cawan susu cair

2 cawan cendol

1 cawan gula merah..

Psst: bahan-bahannyer saya jadikan  1/2  sebab kiteorang berempat jerkan…dapat dalam 3 bekas..

cara membuat puding cendol sedap

Masakkan serbuk agar-agar gula dan sehingga mendidih..

9403062394 05105db59b puding cendol gula melaka | resepi puding cendol sedap

Bahagikan adunan kepada tiga bahagian

lepastu  ..

panaskan 2/3 bahagian dan masukkan susu cair dan cendol

9400302107 d413a87986 puding cendol gula melaka | resepi puding cendol sedap

ini cendol sedap…hijo.. n fresh lagik

9400301827 79578a8c33 puding cendol gula melaka | resepi puding cendol sedap

masukkan dalam acuan dan biarkan hingga hampir keras

lepastu ….

Panaskan 1/3 bahagian dan masukkan gula merah

9400301357 d915f98590 puding cendol gula melaka | resepi puding cendol sedap

Kacau Rata dan biarkan mendidih..kemudian tapiskan

masukkan dalam acuan yang berisi cendol tadi

9403062998 55fbc24d0b puding cendol gula melaka | resepi puding cendol sedap

kemudian  sejukkan..

dan siap…

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

tadaaaaaa

9400301365 f0eefddfba puding cendol gula melaka | resepi puding cendol sedap

puding cendol gula melaka best makan sejuk-sejuk…

makan waktu berbuka memang sedap…uolss

dan boleh jugak bagi pada jiran-jiran juga adik beradik…

9403062184 b36f06b229 puding cendol gula melaka | resepi puding cendol sedap

Selamat mencuba….

 

 

kali ni mood nak berselendang pulak…

dah boring pakai tudung  awning kater ko…

nak pulak pakai selendang…yang panjang2 belit-belit tu..muahaha

kita nengok la berapa lama nak bertahan..pakai selendang..

kalo pakai tudung awning…sarung jer tak asampai  2 minit siap..

 

Alah nak raya kena ader kelainan sikit…

baru la en suami suker…tu pun kena tanyer dia ok ker idok…

pakai selendang pulak kena lak tau cara nak pakai yer dak…

puas jugak menggoogle cara pakai selendang terkini..

barulah sensasi diHari Raya muahahaha..

 

macam saya ni baru jer nak try berapa lama nak ku pintal selendang tu tak tahulakan..

saya berkenan jugak cara wardina cara pakai selendang Ariani..kemas jerkan terletak kat muka dia…

9402867648 863136198e cara pakai selendang terkini yang saya berkenan

 

Bila nengok Wardina palai selendang hijau ni macam lawa lak..

 

Lagi satu  cara pakai selendang panjang dari butik Anggun Zara ni pun lawa jugak

9402867508 96fa2097d2 cara pakai selendang terkini yang saya berkenan

nampak macam senang..nak pakai…

eh saya pun berkenan selendang kat Anggun Zara Ni lawa2 tau..

warna selendangnyer pun cantik..

 

Psst : Tak sabar nak tunggu sabtu nak sopink raya kat KL…

 

 

 

 

biler dah hujung-hujung ni kenapa la..

selera dah kurang..

bukan aper uollss…saya baru sihat demam dekat seminggu gak tak sihat..

pening-pening adoila…

aaa aaa…bukan  pregnant tau…dah check tak der aper..

biasa sahur kiteorang makan nasi

kali ni..

tekak nak makan maggie pedas…rendam 5 minit terus ngap,,

tak suka yang goreng bagai tu muak…

makan 5 suap dah kenyang…lebihnyer dedi yang habiskan…

9378137043 f3364ee5e7 sahur sabtu dan ahad

esoknyer pulak…

minum nestum makan roti sekeping  sorang…

sedap jugak…

nak makan nasik dedi pun tak berapa nak lalu..

lepas makan roti..

sorang bawak air masak kat bilik…

minum seliter sorang sambung tido balik…

9380907532 714aa09472 sahur sabtu dan ahad

kalo hari kerja lepas sahur terus keTrain…

sambung tido dalam train…

 

 

pixel sahur sabtu dan ahad