You are currently browsing the Haslizalizz.com blog archives for February, 2014.

wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

Archive for February, 2014

Ajar anak Minat membaca

Selamat pagi uolllsss….

amboi siap berselamat pagi nih….kihkih

udah sarapan belum….

harini genap 5 hari jadi surirumahtangga….

senin ni dah kejer….

best bukan main duk umah…

bangun pagi buat sarapan hantar anak2 …ngemas membasuh ngemop…

memang seronok lalalala*lap peluh

Hari ni kita cerita pasal anak2 yek…

rilek2 & cool sajer…

toksah berat2…gambo dah habihlatu konsepnyer….

Mengajar dan mendidik anak membaca ni bukan perkara yang mudah yer sayang2 semua…

saya ulang sekali bukan mudah…

Itulah cabaran kita bila bergelar ibu & ayah…

kita kena sahut cabaran tu yek dengan penuh semangat ecehhhhh…

bila dah jadi mak ayah…

memang memerlukan daya   kesabaran yang tinggi uoolllsss…

sabo dan terus sabo…betoikan..

 

anak-anak ader yang suka membaca…

rajin sungguh bila dapat buku kusyuk jek alangkah bagus kalo gitu…

bila dah suka membaca tak suka menulis pulak…

begitu jugak sebaliknyer

dan tak lupa suka melukis…

Melukis ni bakat orang kata tapi kalo diasah lagi berkilau gitu..

unik tau anak 2 kita…

yang penting kena carik keunikannya…

disitula terpancar kebolehan dia..

eh yer ker nih ini yang saya pikirkan la…

 

macam abang uwais orangnyer sangat sensitif…

jadi kena suruh cara lembut…(jangan nak menyinga sangat grrrrrr)

dia memang liat kalo disuruh membaca buku..

sampai satu tahap hilang sabo grrrrrrrsekalilagi…

mata buntang pun tak dihiraukan..

tapi dia nih cepat dapat uoolllsssd…

contoh kita suruh dia baca sifir sebelum dia nonton tv saya dah ingatkan..

abang…abang boleh tgk oggy tu satu jam jek kalo sabtu ahad kadang ceritanyer berulang sampai kepetangkan…

naik pening nengoknyer…

tapi bila tiba timenyer dia tak turun2…

kalo saya panggil dia buat dek jek

kecuali…

bila dengo suara dedi laju jer turun dengan pakej airmata berlinangan…

tapi bila dah baca ok jek..

Anak2 uollls ader tak perangai cam abang nih…

alhamdullihlah sifir dia dah baca sampai sifir 10..

Sekarang tengah servey tusyen Math nak cari tempat sesuai  ni…

lelaki dia memang banyak main sikit…

Sekarang ni minat dia dah suka membaca…

saya ajar anak Minat membaca dengan guna pendekatan hobi dia dia minat animasi2 kartun…

Jadi saya belikan buku komik ala konsep CSI dan Sains..

dia memang suka uolllsss..

sampai kalo kita beli tak kira kemana dia duk baca..

sampai keistilah sains dia tau…terbeliakmatamaknak

saya test jek belikan komik…rupanyer dia memang suka…

jadi balik sekolah aktiviti dia skang baca komik…

maksukamaksuka…

kalo berpuluh buku mami sanggup beli

janji TV dia   lupakan sikit….*jangan nak menengok tv sangat

biasala bebudak..kadang kita bagi juga dia nonton kesian pulokkan…

kalo boleh hari ahad jek dia nengok tv ngan bertinternet…

************

kalo adik pulak kalo membaca terlebih rajin lak…

tak nak berenti kalo mood rajin dia.mai…

memang minat dia…

berkat belajar dari umor 3 tahun kat sekolah PASTI…

kat Sekolah ustazah cakap diarajin  dah boleh baca ayat2 lazim hafaz doa…

amboi…

cuba kalo suruh dia baca memang dia taknak..

kecuali tengah main masak2 , mandi ker…

semua ayat dis baca ..baru la dapat dengo dia dah pandai baca surah itu ini…

sembahyang pun pandai tahiyat laju jek dia baca…gegirl memang rajin kot…

Adik ni kecik dulu selaluu jugak saya

gunakan flashcard guna powerpoint..

buat sendiri uolllsss….hehari gigih duk depan PC ngan adik…

sambil menyusu sambil berflashcard..

dan lepas pada tu dia memang minat nengok gambar & suka dengan buku…

kalo membaca ngan anak2 saya selalu main gilir2 membaca..

dierang seronok…saya kalo baca buku cerita..

baca memang bersungguh naik serak tekak buat intonasi mcm2…

macam2 intonasi ader….bebudak kadang mengekek gelak sabor jerla…

Galakkan anak membaca …
Kuncinya mudah jer saya gunakan nak bagi anak2 semangat membaca…
belikan buku yang dia nak dan dia suka..
janji buku..
bila kita belikan buku yang dia suka mungkin menaikkan semangat dia untuk membaca..
bila dah minat tu yang kita nak…
Ini Yang kita Ingat sebagai Makpak
“Membaca adalah sangat  penting untuk membuka pintu anak-anak kita  kepada ilmu pengetahuan”
Peranan ibu bapa galakkan anak membaca dan  mencintai ilmu pengetahuan  bermula dari rumah pupukla anak kita supaya rajin membaca  kita yang mencorakkan  tingkah laku dan tabiat anak-anak kita…
OK tata….

♥♥♥♥♥♥IKLANEKA♥♥♥♥♥♥♥

12826733334 3b142ef868 o Ajar anak Minat membaca

★★ ★★ ★★ 

Nak nampak cantik…bergaya… bila berhijab?

Hiasi  hijab kita dengan koleksi terbaru peniti  yang bergaya unik, glamour,  eksklusif dan super gojess dari Butik Adonia

Peniti  yang yang direka khas untuk  melengkapi penampilan hijab uoollsss..

Jangan ketinggalan memilikinya sebelum  terlambat.

★★ ★★ ★★ 

jika berminat wassap 018-9594223….

cepat siapa cepat dia dapat…

 

 

 

 

salam uolls hari kita nak share..

petua mak2 sikit yek…

pak-pak pun boleh jugek..kihkih…

tips memilih sayur segar :

1. Kobis: Pilih jenis yang ringan dan rongganya besar-besar.

2. Sawi: Pilih sawi yang berdaun lebar tetapi batangnya kecil.

3. Timun: Pilih timun yang lurus dan pangkalnya kurang warna hijau tua.

4. Tomato: Pilih tomato yang warnanya kehijau-hijauan sedikit.

5. Ubi Keledek: Pilih buah yang lurus dan bersih kulitnya.

6. Bendi: Pastikan hujungnya lembut.

 

* eh uollss biasa siapa yang selalu pi pasar…

kat umah nih hari minggu baru kiteorang pergi duaorang ala-ala berduet membeli barang pasor…

kalo tak beli kat pasar malam jek…

 

♥♥♥♥♥♥IKLANEKA♥♥♥♥♥♥♥

12808839195 ab22724eee o tips memilih sayur segar

 ♥pin tudung terkini♥

Chanel Inspired hijab pin yang super cantik…gojess

jika berminat wassap 018-9594223….

cepat siapa cepat dia dapat…tawaran untuk 3 pieces sahaja

 

Holaa..

sambung cerita nawin-nawin semalam…

ok kali ni kisah photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan..

design by mokcik kesayangan konsepnyer……

hari sabtu nak buat  rabu baru hegeh nak design..kekdahnyer,,,muahaha..

hasilnyer bolehlakan…

jadilah untuk  photobooth kahwin simple jek nih…tak gempak pun..

 gigih tau nak buat diy photo booth kahwin nih…

nak menenpah harga photo booth kahwinni mau dalam 500 jugekkan..

tapi mokciknyer sanggup nak buat ok lakan…

tapi kena gigihla kan…

kena menggunting menampal segala…

nasib baik adik beradik menolong..

kalo tak mak hencik wat kerja sorang-sorang mau bengkok…hehe

walopon ader barang tertinggal kat umah perak akibat kelam kabut..

tapi menjadi jugek…

12782046083 2427cd61a7 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

ni dia sekotak jellly menampal menempek malam sebelum majlis..

bengkak mata menempeknyer…

12781933355 52bdc0368a o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

idea photo booth kahwin ni konsepnyer merah jugek…

tapi ala2 sweet muweet gitu..

12782046093 f266563b8e o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

photo booth props kahwin ni jek yang sempat buat..

ni pun buat malam sebelum majlis..

memang malam tu duk menggunting sampai lebam…

12782369554 21a9810df4 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

gegula beli kat kedai ah so..kat temerloh…

yerla segala menda tertinggal jadi beli lagi..

12781933275 38cfb62e79 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

ni pulak cupcake Gardenia…

takder cupcake comey lotey yek..

ni jek yang ader beli 30 bungkus siap2..

anak2  suka cupcake gini…

12782047453 87a94d18fb o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

ni pulak Guest book…

senang jo nak membuatnyer beli note book isinyer kosong takdek garis2

lepas tu tempek jek design kat cover tuh siap…

12782049333 fab6d2274b o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

Sorang mamat encem tengah nyusun prop katernyer…

12783502574 575d449620 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

dah pun siap photobooth kiter..

susun2 sikit..

ambik pokok bunga kat umah akak susun kat meja..

dah siap…

boleh dirasmi..haha

Haa,,,

ni yang pasti ditunggu…

haha

sesi bergambo di photo booth mok cik…

12760042895 1de651bf0f o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

perasmi no 1…

abang la kan…suka sungguh dia dngan spek tu…

siap ader yang nolong letak misai lagi…

12783017174 6f6325598d o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

tetamu…menulis di Guest book

12782696813 3b8e449cd8 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

tak luper pasangan pengantin..

bergambo..

ni jek yang ade gambo pengantin yek…haha

12783232764 0d37be652d o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

bergambo di photo kahwin abang long kitew…

12782914953 f12b43d926 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

comey..

12782802595 9bbe420e97 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

nampak tak adik tu..

dia perasmi cupcake..

lepastu tukang bagik kat kenkawan..

12783231164 7eeba5b332 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

ni pulok peminat gegula…haha

12760193913 fd398eedcb o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

hoi kemain korang menyakan yek…

12781934945 a87f5ec307 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

eh mok cik pon ader…

pinjam misai datuk k nih…kihkih

12782802435 baeff838c6 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

ni yang tak menahan…anak bong su akak…

12782371524 a5f292ed09 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

mok su…

12782049143 8450c6b782 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

mok su & mak teh…biler lagi…xoxo

12782049013 c81d176685 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

princess harmanos sontoloyousss haha….

12782049773 b84f502d93 o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

thank you….babai..

ni jek gambo2 nyer untuk kenkawan yer…babai…tata titi tutu…

♥♥♥♥♥♥IKLANEKA♥♥♥♥♥♥♥

12808839195 ab22724eee o photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple

 ♥pin tudung terkini♥

Chanel Inspired hijab pin yang super cantik…gojess

jika berminat wassap 018-9594223….

cepat siapa cepat dia dapat…tawaran untuk 3 pieces sahaja

pixel photo booth majlis kahwin anak buah kesayangan | photobooth kahwin simple