wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

17 Mar

BENTO | BAWA BEKAL VERSI JEPUN

Author:lizz

Salam semua…apa khabar kalian semua tengah buat apa yer? hari ni mummy sibuk berangan nak buat Bento ….tau tak apa benda Bento ni? ermmm pada mulanya mummy pun tak tau  apa benda la bento  ni dengar dari kawan2 duk cerita barula tau sikit…haa sebenarnye bento atau “Box Lunch”yang berasal dari jepun  merupakan makanan yang disusun dan  dihias comel dalam kotak makanan atau bekal yang  biasanya terdiri daripada nasi, ikan, sayur dan buah-buahan.. berkhasiat bukan…. memang bagus dan kreatif betul orang jepun..ni kan..

Bento BENTO | BAWA BEKAL VERSI JEPUN

Bento ni sesuai sangat untuk kanak-kanak, ianya akan menambah keinginan untuk makan bila tengok makanan comel2.. Biasanya bento akan dihias dalam bentuk karektor kartun, objek2 yang comel seperti bintang, bunga, bangunan, pokok 2… kanak-kanak mesti suka terutama biler kiter buat karektor kartun yang mereka  minat, untuk orang dewasa pun boleh hehe pastinya akan makan berpinggan-pinggan…

kita perlu kreatif dalam  menghasilkan bento yang menarik  kita perlu tahu  menyusun memilih warna gunakan warna-warna  cerah untuk membangkitkan mood makan  , dan  tektur makanan juga perlu dititik beratkan jangan lupa untuk memperhatikan kadar nutrisi dan kalori dalam makanan tersebut…

“Biasanya sosej dan naget memang banyak jer tersusun dalam bento alangkah  bagus misal naget atau sosej dibuat sendiri barulah sihat..”

Selamat ber “Bento”




pixel BENTO | BAWA BEKAL VERSI JEPUN

15 Responses to “BENTO | BAWA BEKAL VERSI JEPUN”

  1. Gen Fujita says:

    Tradisi bento ni salah satu tradisi Jepun yang aku respek dari dulu. Bekal makanan yang diorang bawak bukan semata-mata makanan alas perut, tapi memang mengenyangkan dan berkhasiat, ada yang sangat kreatif plak tu.

    • mummycute says:

      memang bento ni baguskan…bekal yang dierang bawak semuanya berkhasiat…tu sebab orang jepun sihat…umur pun panjang…

  2. qyqa says:

    mummy post la pic bento mummy..
    nak tgk..
    hehehehehe

    korea pun ada juga buat gini kan???

  3. bambam says:

    dapat satu bekal ari2 gi keje pon okeh gak nie..ehheheheh

  4. cikNuurul says:

    wahhh,lazatnyerr bento,..hehe,.mst semangat kn nk buat tuk ank2,..org jepun mmg org yg sgt pntingkn kshtan,.sbb tu ade yg umur diorg pnjg smpai rtus2 taon,.nice info mummy,hehe

  5. caliph says:

    sugoi ne.. tlg wt bento satu, nk bw gi ofis, hikk…

  6. ila says:

    cantik sgt sampai tak smapai hati nak makan…heheh

  7. Coffee Girl says:

    Cutenye! Ni yang buat budak2 berselera makan. Good idea, if only i have a lot more time to prepare for it in the morning… nanti2lah, kalau aku ada anak, kan? :-)

  8. zhiexi says:

    btol3.. sangt membuka selera .. :)

  9. adeeya says:

    Alahai cutenyeee


Leave a Reply

Current day month ye@r *