instagram

wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

30 Sep

cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

Author:lizz

 

salam Isnin..

Salam ceria…lambailambai…

mulakan hari Isnin dengan senyuman…ceewahhh..

padahal baru bangun tidur ni..huyung hayang ker opis u00lllsss…hehe

 

Kali ni nak citer pasai projek kiter dihujung minggu..

memandangkan Mak hencik..

duk Umah jer minggu ni..

Mood rajin pun datang kan..

jadi projek  kali ni buat Kek Batik dengan anak-anak…

Kemain seronok dierang…

tak sabar tau..

adik la yang eksited…abang pun..

kemain lagi anjer2 mami dua orang ni..

ok mehmeh kit buat Kek batik  yang simple dan sedap

sehingga menjilat Jari..

saya ni kira nak buat yang simple dan sedap untuk bebudak dua orang ni..

tak yah susah nak berlemoih ngan tepung bagaikan…membako pun idakkan..

Janji senang nak buat ngan anak manjer dua orang ni…

10002298043 c4fd69b6cc z cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

resepi kek batik milo sedap

Macam biasa ni bahan-bahan nak buat Kek batik …

✿ Biskut Marie  (2 mangkuk )

✿ susu pekat (separuh)*ikut suka nak letak banyak mana

✿ Milo  (1 mangkuk)

✿ Marjerin  (1/2 bekas)

 

cara nak membuat kek batik simple dan sedap   ni..

memula..

✿ patah-patahkan biskut Marie...

ini kerja paling mudah..sara kejap jer dia buat dah siap…

abang macam biasa main karate…sabo jerla

10002236546 41d850f012 z cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

✿  Panaskan kuali *gunakan api perlahan

✿ Masukkan susu pekat, Milo & Marjerin tadi dan kacau…

10002174275 fd56bb0840 cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

tengok abang suka norrrr letak susu tu kemain uoools nasib baik tak setin dia curah…

10002169994 11b6b71cf2 z cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

kacau…kacau…..dan…kacau….

jangan berenti takut bahan2 ni berketul pulakkkan…

10002234316 3b58cc07d8 cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

bila semuanyer dah sebati ..

* time ni kalo rasa tak cukup bahan seperti susu, marjerin dengan milo nak tambah boleh tambah

✿  Masukkan Biskut dan kacau

jangan lama sangat kacau tau…nanti biskut tu lembik pulak

Time ni, abang kemain lagi duk mengacau biskut tu..

kemain dier…siap tak sabar nak makan..

10002233746 6d43766df1 cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

✿  Kacau sampai semua biskut tu dah bersalut ngan coklat..

ala-ala gini la rupanyer

10002234326 387a5fb35d cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

kemudian…

✿  Masukkan kedalam loyang.

sempat lagi menjengah yer bang..

dah buat cepat…

10002170595 f8b4fe436e cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

dan…

✿  Tekan-tekankan  adunan tadi sampai semua mampat

haa nengok adik buat tu kemain bersungguh padahal mami dah  tekan guna sudu awal-awal lagi..

gigih adik ni tau…bagus2..

abang tu nak masuk dalam loyang ker haper tu…muahaha…

10002294153 6aaee6bb26 b cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

lePastu….

✿ sejukkan dalam peti ais.. …2 ke 3 jam gitu dah boleh makan…

sesi habiskan sisa-sisa kek tadi..

kemain lagi dia yer..

adik pun sama siap bergilir-gilir jilat  jilat lagi…

hehe…klakar tau…

10002167004 57a0eb6ea9 o cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

disebabkan bebudak ni dah tak sabar

sejam lebih dah tanyer banyak kali..

kek dah boleh makan belum…kek dah boleh makan belum

jadi maknyer pun bagila kesian pulakkkan..

ok….

inilah hasilnyer…..

10002165374 ee8f4016e6 o cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

belum apa-apa lagi dah nak dekat separuh Sara & Uwais kerjakan..

waaa..teruja nengok dierang ni makan..ni yang semangat nak buat lagi ni..

Nanti kita buat lagi yer anak-anak..

ok babai….

Pssst : nanti saya tunjukkan gambor dierang ni makan-makan kek batik yek…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pixel cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap

74 Responses to “cara buat kek batik simple dan sedap | resepi kek batik milo sedap”

  1. suriaamanda says:

    air tangan mami memang kesukaan budak2 kan..nak2 mami ajak buat sama2 plak…memang diorang teruja..

  2. nampak menarik tu..bila la nak buat ni

  3. anne says:

    uish sedap tu…sy pun suke kek batik simple gini je banding yg letak telur lembik2 tu..

  4. izan ishak says:

    ehh…ehhh… ada kek batiklah kat sini! nanti nak buat jugaklah. stok biskut marie tak luak2 pun kat kabinet tu. kalau buat camni kompem laju je abis.

  5. Zaza says:

    Lizz tak masak atas api ye??
    akak pakai choclate masak cairkan dgn butter then masukkan milo gula nescafe etc..

  6. rasp says:

    kek batik is my fave.
    yg best resepi dia sgt simple kan sis hehehehee…

    wahhhh ada 2 assistant yg leh harap…
    sronok lak bila kita buat anak2 suka makan…
    memang terus semangat nak buat lagi kannnnn…

  7. zee says:

    amboi sedapnya..
    seronok nak buat kalo anak2 makan bersungguh..
    penat pon ilang..
    zee pernah gak buat tapi takde yang nak makan..

  8. KesumaAngsana says:

    mmg sedap, KA mmg suka buat hehehe

  9. dana says:

    sedap2… sama lah dana pun kalu bt kek batik selalu style gini… jenis yg simple curah je sume… tak de nyer nk tambah2 mnde lain…

  10. Nafira says:

    terus telan air liur tengok kek batik tuh.. sedapnyee..
    nak buat pon x susah sgt kan~
    boleh cuba nanti neh~
    thanks Lizz~

  11. nanakimie says:

    hihi,kek paling simple & sedapkan kak:)

  12. Kakzakie Purvit says:

    Tambah seronok macam dia ikut sama buat Lizz itu yg tak sabar nak tunggu beku. Dah keluar apa lagi ngaplah mereka berdua ye:)

  13. Qhaifa Nur says:

    bila sebut nak buat kek batik..anak-anak rajin menolong…sambil tu bole makan milo sekali…

    kek batik simple dan sedap lizz….

  14. JunAina says:

    Kat rumah pun cam tu kalau membaking ramai je tangan2 sukarelawan yg membantu tapi kadang2 membantu memenatkan ada jugak.

  15. simple n sedap..confirm…

  16. Abdur Rozak says:

    Nampak sedap,…boleh cuba ke?

  17. normi says:

    suka tau akak kek batik ni…klu buat kat umah akak sorang jer habiskan…heheee

  18. jijah says:

    jelesssnyaa akak buat kek batik cantik je.. kek batik jijah asal buat xjadi..hoho

  19. nurbijen says:

    wah, seronok main masak2 hujung minggu dgn anak-anak.. sama perangai dgn anak2 saya… suka sgt jilat sisa kek

  20. ajumohit says:

    sedapnya kek batik ni lizz, simple tp menyelerakan sangat, tak sabar sara n uwais nak mamam ye

  21. nza says:

    wah anak dara ni boleh di cop sbgai menantu nie……he3x..
    Klau ank2 suka mkn maka makin brsemangatlah kita nk masakkn……

  22. Baru tahu cara buat kek ni. Nanti lepas ni boleh nak cuba juga ikut resepi ni.

  23. Simple je kan buat kek macam ni kak. Tak payah nak membakar.

  24. okje says:

    Senang je kan Lizz nak buatnya …
    Cuma, rajin ke idak ajelah nak buat heeh

  25. ummiross says:

    Adik memang comel, control Ayu. Abang mestilah macho sikitkan bang, seronok kan lizz bila anak2 suka makan apa yang kita buat/masak.

  26. nyam nyum nyum…sedapnye…

  27. IntaNBerliaN says:

    xpasal2 tingin nak mkn jugak.. hihii

  28. puan kutu says:

    sngnya..sy biasa buat versi pakai serbuk koko,pastu biskutnya takde patah2kan..

  29. Thanks kerana share resepi ini. Saya pun ada buat jugak kek batik ni. :-)

  30. ibulala says:

    cedapnya. hu hu hu. nak sikit.

  31. Sheila Salim says:

    Assalamualaikum kak, waduh best gila baca entri ni.. balik ni nak try buat sendiri. terima kasih share resepi ye kak ~~~

    Salam perkenalan, sheila follow sini

  32. ummi aqif says:

    dulu time bulan pose mesti beli kat bazaar ramadhan..dis coming ramadhan..nak cuba buat sendiri lak..huhu..kenapa tunggu bulan pose?sebab time tu je baru ada rasa nak makan kek batik ni..huhu

  33. Ezaty says:

    wah, sedapnya. lama tak buat kek ni. minggu ni nak buat dan nak ikut resepi ni lah :)

  34. ryn zaly says:

    saya da try da buat…senang je rupanya buat biskut ni..tapi kan mase buat tu adunan jadi berketul ketul la..kenape ea? tapi ape pun,saya da berjaya buat kuih ni..yeaay!

  35. Ibu Luqman says:

    arini nk buat lg..padahal dh byk kali buat..mmg sedapp !
    Thanks sudi kongsi resepi (“,)

    p/s Jemput jenguk2 blog sy nnti yer..

  36. zoow says:

    boleh ke guna selain daripada milo

  37. lala says:

    Suhu oven berapa ye?atas bawah ke?berapa minit?

  38. BUNDA says:

    Assalam…
    Tak taruh telo yer…nampak simple…nak cubalah nanti…

  39. mamahanis says:

    Assalam..
    Br buat td, tp kna jadi ketul2 yea? Then jd keras..blh bg tunjuk ajar x? Sy nie br jinak2 nk buat kek.. Tq

  40. aisyah says:

    akak biskut marrie tu agak2 brp keping ye?

  41. aisyah says:

    masa masukan milo majerin n susu api besar or kecil?
    masa kacau biskut api besar atau kecil?

  42. aina says:

    Try gantikan milo dgn TAMAR COCOA, lbh sedap & berkhasiat. Berminat blh pm sy 0123863367.

  43. Kak zah says:

    Yummy!!ank2 saya pon suke…tp saya tambah serbuk koko sket utk kaler yg lbh menarik..
    Jemput jln2 ke blog saya kawan2 sume

  44. nabilla says:

    kek batik memang sedap…sy dh try wat sendiri

  45. kak d says:

    Kalau x ltak dlm peti sejuk xpe ke????

  46. Nur Sakinah says:

    Saya dah rasa.. Memang SEDAP SANGAT!!
    Terima Kasih kerana kongsi resepi ini..

  47. Let's Masak says:

    Hi,

    Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

    Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

    Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
    http://letsmasak.com/register

    Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

    Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.

    Ikhlas daripada,
    Letsmasak.com


Leave a Reply

Current day month ye@r *