You are currently browsing the archives for the Info & Tips category.

instagram

wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

Archive for the ‘Info & Tips’ Category

 

Jom KITA sama-sama amalkan…

12 makanan kegemaran rasulullah

1. Minyak Zaitun

2. Anggur

3. Barli

4. Buah Tin

5. Delima

6. Kurma

7. Tembikai

8. Cendawan

9. Air

10. Madu

11. Cuka

12. Susu

12025353576 14122bd82e o 12 makanan kegemaran rasulullah saw

 

Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR

Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU C0NT0H: KOKTEL

* Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.


CARA MAKAN
A. JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI, SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
B. TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.
C. JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM. BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.

Hari ni sajer nak berkongsi…

dengan kenkawan semua…

Pasal kat Jalan TAR  ni haa…

Korang pernah pi Jalan TAR ke idok…

saya  hehari pun boleh ofice dekat area2 tu jugak…

sekankang kera jek ngan opis…

rasa menggila nak nyoping tudung time rehat boleh jer menonong ke jalan TAR tu…

Alah tiap hari jumaat pasti la jejalan sesambil menyoping terutama sekali nak carik tudung shawl segala jenis ader.

nak yang wide…belit sana sini smua ader..murah pun murah..

saya pernah beli shawl satu 3 hinggit uoolllsss…

kalo beli online mau 20 keatas…ayoyo

memang best la kan…

tapi kena pandai carik ..

saya tiap kali pergi sampai kehujung2 …nun…

baru jumpa kedai murah2..

lepastu bila nak pi beli lagi tudung  lupa kedainyer kat mana boleh…

balik opis peluh2 muka merah…haha

biasala kitakan wanita…

kalo tak nyoping tak sah…kennn…

Tapi dalam best Menyoping…ni kita kena beringat…

kat sini segalanyer mungkin…okey..

terutama sekali ngan peyeluk saku…

hoi menggila kat sini…tetambah time sesak2 nak raya ker haper…

time ni ramai yang terkena..

bahaya…pernah sekali saya beli broooch kat area tu…

tak der ramai orang..

sedang syok memilih ader  mak Cik tu beg dia kena toreh ngan pisau sedor2 beg duit dah tak der..

Kesian dia…

 

Peminta sedekah..

Kat sini Ramai peminta sedekah…

dari mak cik pak cik tua sampai ler orang takder kaki…cedera kaki tangan…memacam la..

dah hampir sepuluh tahun sini dah dapat tau yang maner menipu ker  idok…

ader satu mamat tu sajer jer dia letak sirap ker haper tah kat kaki dia supaya nampak teruk padahal sihat walafiat..

pepagi tu elok jer jalan ngan geng2 dia..

hadoi geram rasa..kalo yang tak berkemampuan tu kira ok la ni siap menipu bagai..tu yang geram…

Memacam taktik nak dapatkan duit..

sekali sekala DBKL datang…kena serbu lari lintang pukang…

Pernah  sekali tu saya tengah jalan sorang2 tetiba ader sorang budak warga asing bangla ke haper tah ketuk bahu dari depan sambil cakap kuat gila derma-derma ..huh

uolls bayangkan betapa terkejutnyer saya time tu siap menjerit kuat gila kat betul2 depan pustaka minerva tu..semua orang tengok apalagi budak tu lari kat maknyer sambil membebel-bebel… baru la saya tau maknyer tu pulak mintak sedekah kat jejantas  ke Komuter Bank negara tu sambil pegang anak kecik…ni kira kes mintak sedekah anak beranak ni dahla warga asing bahaya betul saya lenguh  bahu 3 hari baru ilang kena ketuk ngan budak bangla tu ….

Lagi satu ader sepasang family Arab bawak anak juga ..bila jumpa kita mintak RM 20 katernyer dompet hilang..kereta rosak kat depan saner..Kalo uolls tak bagi dia marah-marah siap tunjuk2 kenkonon amaran ker hapa tah. demand melampau mintak 20 hinggit ngan orang , paksa2 pulaktu  bayangkan 5 orang dah dapat seratus…beribu la dapar seharikan…melampau n mengganggu betul tak suka…Hari tu kebetulan kiteorang dah selalu terserempak ngan family ni kebetulan dedi ader..kena jerkah sekali terus blah..ha baru dier tahu kalo tak dia mintak selagi boleh…sabo jerla..

Kalo terserempak ngan orang mencurigakan nampok pelik baik masuk jer dalam kedai berhampiran kadang ader jer mamat terdesak nak peras ugut ker hapakan..tetambah biler kita jalan sensorang…

Dan lagi satu uoolls kena berhati-hati jugak ngan orang sewel..gila ker hapa tah..memang suka la melepak kat situ..kadang yang ngisap gam pun ader…..

kalo uolls penat nak rilek kat tempat duduk kat area situ tetambah  dekat kedai kain MAYA  tu kan…saya selalu terserempak mamat berpeleseran kat situ melepaskan hajat mengencing kat kat area kerusi kat..situ…hoi..kalo penat2 baik lepak2 kat sogo hehe…sabo jerla..

ok tu jerla..nak kongsi..

 

 

 

 

 

 

Kat sini saya nak kongsi takwim Kalender Islam 1435-1436 H/2014M  malaysia yang dikeluarkan oleh pihak Jakim, Malaysia.

Biasanya kita asyik merujuk kepada kalendar biasa tukan dari Januari ke Disember..

tapi apa salahnyer kita rujuk takwim kalendar Hijriah ni kan…

dalam kalender ni jugak disertakan dengan  tarikh2 cuti2 perayaan dan  hari kebesaran bagi umat Islam mengikut Kalendar Islam

 So bolehlah kita tengok2 dan merenung tarikh2 penting tahun depan..ye dak…

11325393134 66d805a5fb o kalender islam 2014 malaysia | Kalender islam 1435 1436 H/ 2014 M

A = Ahad, I = Isnin, T = Selasa, R = Rabu, K = Khamis, J = Jumaat, S = Sabtu
2 darjah tinggi hilal dan 3 darjah jarak lengkong hilal matahari atau umur hilal ketika terbenam tidak kurang 8 jam.
Cawangan Falak, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

★★ ★★ ★★ 

TARIKH-TARIKH PENTING DALAM ISLAM
TAHUN 2013 / 1434 – 1435 H BAGI MALAYSIA

11325456663 d26ff845c7 o kalender islam 2014 malaysia | Kalender islam 1435 1436 H/ 2014 M
Sumber :

Jawatankuasa Teknikal Kalendar Islam
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

pixel kalender islam 2014 malaysia | Kalender islam 1435 1436 H/ 2014 M