wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

14 Nov

Doa akhir tahun dan doa awal tahun hijrah Tahun 1434H/2012M

Author:lizz

 Doa akhir tahun dan doa awal tahun hijrah 

 Doa akhir tahun dan doa awal tahun hijrah Tahun 1434H/2012M

Assalammualaikum  semua..ni saya nak berkongsi dengan kenkawan  semua Doa akhir tahun dan awal tahun bagi umat Islam. Maklumlah hari esok   umat Islam akan menyambut Maal Hijrah…

bestkan asyik cuti jer kan

6402877275 4409c09ca7 z  Doa akhir tahun dan doa awal tahun hijrah Tahun 1434H/2012M

Doa Akhir Tahun Hijrah

Segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam. Selawat dan salam  kepada junjungan Rasul dan kepada keluarganya dan para sahabat sekalian. Ya Allah, apa yang telah kami lakukan sepanjang tahun ini dari apa yang Engkau larang kami daripadanya, maka tidak sempat kami bertaubat darinya dan Engkau tidak meredhainya dan tidak Engkau melupainya dan Engkau berlemah lembut kepada kami walaupun Engkau memberi peluang supaya kami bertaubat setelah kami melakukan maksiat kepada Engkau, maka sesungguhnya kami memohon keampunan Engkau, maka ampunilah kami. Apa yang kami lakukan padanya dari apa yang Engkau redhainya dan Engkau telah menjanjikan kami ganjaran pahala keatasnya, maka kami memohon akan Dikau wahai Tuhan Yang Maha Mulia yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan semoga Engkau menerima kami dan janganlah Engkau memutuskan harapan kami dari kurnia Engkau wahai Tuhan Yang Mulia. Moga-moga Allah S.W.T mencucuri rahmat dan sejahtera kepada junjungan kami Nabi Muhammad, ahli keluarga dan sahabat-sahabat sekalian. Segala pujian bagi Allah, Tuhan sekalian alam.

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Hikmah dan kebaikan Doa Akhir tahun ini adalah kita akan cuba mengingati segala amalan2,perbuatan kita baik yang membawa ke arah kebaikan mahupun yang membawa ke arah keburukan. Dengan Doa Akhir tahun ini kita akan berdoa untuk berhijrah ke arah kebaikan dari sesuatu yang telah kita lakukan sebelumnya. Jadikanlah tahun berikutnya lebih baik dari tahun sebelumnya dan memohon keampunan kepada Allah dan memohon semoga Allah menutup segala keaiban yang telah kita lakukan.
6402894911 39509bf716 z  Doa akhir tahun dan doa awal tahun hijrah Tahun 1434H/2012M

Doa Awal tahun Hijrah 

Segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam. Selawat dan salam kepada junjungan Rasul dan kepada keluarganya dan para sahabat sekalian. Ya Allah, Engkaulah Yang Kekal, Qadim lagi azali dan di atas kelebihan Engkau Yang Besar dan kemurahan-Mu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang sesungguhnya telah mendatangi kami, kami memohon kepada Engkau pemeliharaan padanya daripada syaitan yang direjam, pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan kami memohon pertolongan dari nafsu yang banyak mendorong kepada kejahatan dan kami memohon kepada-Mu untuk melakukan sebarang pekerjaan yang boleh mendekatkan diri kami kepada-Mu. Ya Allah, Tuhan yang merubah segala keadaan, ubahlah keadaan kami kepada sebaik-baik keadaan dengan kekuasaan dan kurnian-Mu wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Moga-moga Allah S.W.T mencucuri rahmat dan sejahtera kepada junjungan kami Nabi Muhammad, ahli keluarga dan sahabat-sahabat sekalian. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. 

Doa Awal Tahun  dibaca 3 kali  selepas maghrib pada malam satu Muharram.

Hikmah dan kebaikan Doa Awal  tahun Hijrah ini kita dapat memasang azam dan memperbaharui azam untuk melakukan segala amalan kebaikan….

Salam maal hijrah 1434 hijrah/maal hijrah 2012M

pixel  Doa akhir tahun dan doa awal tahun hijrah Tahun 1434H/2012M

3 Responses to “Doa akhir tahun dan doa awal tahun hijrah Tahun 1434H/2012M”

  1. norhidana says:

    macih dik sbb share… semoga kite sentiasa dlm lindungan Nya…

  2. Ajumohit says:

    salam maal hijrah buat liz sekeluarga


Leave a Reply

Current day month ye@r *