wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

11 Sep

Jauhi makanan ringan

Author:lizz

Zaman  sekarang ni anak-anak kita memang terdedah dengan makanan ringan…betul tak?

Junk Food atau makanan ringan kalau boleh cuba elakkan..kita sebagai makpak  kena prihatin. Uwais dan Sara saya cuba ajar dierang supaya tak suka makan junk food ni..awal-awal lagi kitaorang dah brainwash diaorang supaya tak makan junk food ..tambah kalau kat rumah memang kalau boleh memang saya cuba elakkan…memacam cara jugakla saya buat tapi cara paling mudah tok sah beli……kejam sikitkan..tapi itu yang terbaik kot..

Biasanya Dedi pandai saiko budak 2 tu..memacam cerita dia ceritakan supaya sara & uwais ni tak suka junk food makanan jahat macam raksasa tu hehe..bagus2 senang kejer mami tau…ada juga yang cakap alah sekali sekala ambik  makanan ringan  tak per….bagi saya tak kot tapi kalau makanan segera tak per la  janji bukan makanan ringan…makanan segera ni ader jugak nutrisinyerkan walaupun tak simbang kandungannye..cuma kita tidak elok ambik secara kerap..kena makan sikit sudah..

Kita kena ingat makanan ringan memang tiada zat langsung..malah tinggi kalori garam dan gula,, kesian kat anak kita kalau kita biarkan anak kita makan makanan yang tak der khasiat langsung yang ader cuma MSG yang menyedapkan makanan lagi tinggi lagi sedap  dan kalo diambil berlebihan  boleh membunuh sel-sel otak anak kita..kesiankan..

Kita sebagai ibubapa kena pantau anak-anak kita supaya jangan makan makanan ringan dan kalau boleh usahakan memberi makanan yang berkhasiat untuk anak-nak kita barula anak kita sihat  dan cergas..

Jom kita galakkan anak-anak kita makan buah-buahan lepastu hias gaya gini…terbaikkan…

3bb15cd821c856bb0e31d3aeccfb4db8 Jauhi makanan ringan

ok sekian pesanan ringkas dari Cik puan Lizz…hehe

pixel Jauhi makanan ringan

5 Responses to “Jauhi makanan ringan”

  1. Nafira says:

    huhuhuhu.. anak2 zura memang suka makan jajan~ sbb papa dorang pon hantu jajan. tapi sekarang nampak dorang sendirik dh boring nak makan jajan.. ade jer bersepah dlm tong makanan. tak de sape nak makan. lepas nih nak kurangkan beli jajan. langkah pertama nak kurangkan makan jajan. yes!

  2. amirah says:

    memang kena kurangkan, lagi baik tak mkn lngsung. tp masalahnya takleh nak tgk kat shopping complex. pastu bila kenduri skrng ni semua nak bg jajan2 yg xde khasiat. dahla budak2 memang suka sgt jajan2 ni. pantang nampak

  3. puan kutu says:

    bagus sara n uwais..mmg sepatutnya tak bg langsung pun takpe..sy masa aiman kecik mmg tak bg lngsung,dh besar ni ada jugak makan,tp takdelah jadi kan habit.sekali sekali.tu pun jarang sgt..klu ibu teringin nk mkn,ank pun tumpang sekaki la.cth tak baik ni.hehe…

  4. daddyziyyad says:

    kena train sejak mereka kecil….Jadi senang nak halang bila mereka dah masuk umur sekolah…Sebab bila kat sekolah la cabaran buat mereka…jajan merata rata di jual…:)

  5. dana says:

    heheheh rasaksa yek… kalu hias gitu lawa bkn kata bdk2 je suke yg tua2 pun suke…


Leave a Reply

Current day month ye@r *