wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

5 Jan

Kampung Baru berusia 111 tahun

Author:lizz

Wah satu fakta yang menarik ni…tak sangka pulak Kg baru Kuala lumpur dah 111 tahun pada 6 jan(esok) Bila sebut jer Kampung baru mesti Ingat Bubur lambuk Kampung baru waktu bulan puasa kan…family Daddy memang suka pergi kampung baru ni terutama sekali abang iparnya yang suka sangat  beli buku agama Kat sini..ader pulak yang suka makanan siam kat sini…kat sini banyak kedai makanan melayu yang menjual pelbagai hidangan semua negeri ader kat sini memang happening waktu malam kat sini..

Kat sinilah satu-satunya kampung melayu yang best berada ditengah bandar mana tak best bukak jer tingkap nampak KLCC nampak menara KL,  bergambar kat sini pun nampak klasik gak hehehhe..tapi yang tak berkenan banyak orang berpelesaran kat sini mungkin dekat ngan black area Chow kit..banyak pengemis kalau makan2 kat sini lebih dr sepuluh orang yang datang minta sedekah ader yang jual tisu, ader budak kecik muka ala2 bangla buat muka kesian jual surah2 al-quran tak kurang jugak yang menyanyi kat depan meja kita kalau sedap takpe gak…ni suara tokang pecah dah la bau badan tengik tak hingat…

rumah2 kat sini banyak rumah papan tradisional yang  mengekalkan  ciri2 melayu tetapi ader juga yang telah diubahsuai..Kami selalu solat kat masjid Kampung  Baru kat sini banyak warga tua yang datang mengaji dan mendengar ceramah2 kat sini memang masih lagi mengekalkan cara hidup desa tetapi yang membezakan hanyalah Kampung Baru Betul2 ditengah bandar kosmopolita KL…Sempena Kampung Baru berusia 111 akan menjadi lebih bersih, teratur dan perlu mengekalkan ciri 2 kemelayuan disini yang dapat menarik pelancong asing kesini..

pixel Kampung Baru berusia 111 tahun

14 Responses to “Kampung Baru berusia 111 tahun”

  1. iwan says:

    betul2 byk memberi makna kn..

  2. mummycute says:

    betul dah 111 tahun…lama tu warisan org melayu kat situ…kerajaan perlu cantikkan lagi KG baru ni kan..

  3. hAwA says:

    woah! 111 yo on 2011. Like! :D

  4. kinakOyu says:

    Tak lama lagi Kg. Baru dah x ada. sO dah tak akan ada 112 utk tahun depan. sOb..sOb..sOb..

  5. mummycute says:

    kinakOyu : betulke? kerajaan perlu kekalkan kampung baru…ituwarisan kita betul tak…

  6. Gen Fujita says:

    Bersamalah kita mempertahankan Kg Baru.

  7. f@dzliamir says:

    Dengar katanya, nak wat pembangunan tuk dipenuhkan poket tuan2 kontraktor…ada lagi ke yang tinggal nanti?..atau just tinggal nama..?

  8. si polan says:

    harap x ada tangan yang gatal utk ambik alih kg melayu utk buat projek mega..

  9. orang muo says:

    harap2 penempatan kg baru tidak akan diusik oleh mana2 badan atau syarikat dgn alasan untuk pembangunan. perlu dipertahankan …pihak pemerintah seharusnya faham dgn keadaan ini jgn pentingkan perut sendiri. hidup melayu di tanah air sendiri

  10. achie says:

    moga2 melihat kampung baru yang berusia 112 thn pulak.amin3..


Leave a Reply

Current day month ye@r *