wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

12 Mar

cara merawat anak demam

Author:lizz

cara merawat anak demam | macamana saya tahu anak demam

hari jumaat lepas  sara demam..hari ni baru ok….tak tau kenapa balik dari kursus tengok dia macam penat dan bila nak kiss2  dia terasa panas kat dahi nyer  muka dan bibir cam merah-merah kesian sangat anak mummy yang uchuk ni……tak puas hati tanyer daddy dia kater cam ok..tapi cam panas2 lepastu mula la carik termometer..termometer saya gunakan yang biasa jer beli masa uwais baby lagi…lama bertahan dah 7 tahun …

Termometer ni saya  gunakan untuk check dalam mulut dan kat celah ketiak anak2…

Adik sara ni kan manjer jadik saya ribakan dier  dam termometer tu letak kat celah ketiak  sambil tekan button kat termometer tu lepas beberapa minit ader satu bunyi..dan bacaan akan kluar ,  adik hari tu  dalam 37 .4 cam tu…memang demam la kan..biasa kalo normal dalam 37c…..

korang pakai termometer yang maner ek?

saya nak try gak beli yang sensor kat telinga tu lagi senang dia ukur guna sinaran infrared dalam salur telinga dalam satu saat dah tau bacaan nyer berape…tapi kita kena gunakan telinga yang sama dan ambik 3 bacaan setiap kali kiter check…bestkan ader lagi satu pakai kristal cecair cam tak best…

*Adik biler dah demam tu dier merengek sikit…ingat nak bawak pi klinik tapi dah pkl 12 cam tu… demam pun  tak la tinggi sangat..

jadi saya bagi jerla ubat demam yang ader…esoknyer baru amik ubat dan antibiotik sekali.

adik sara ni bagus sangat senang makan ubat…

*Saya tak pakaikan dier baju cuma pakai seluar pendek tang dada tu saya tutup ngan tuala kecik…takut nanti sejuk dada  dia…lepastu kang saya letak air dalam mangkuk ngan tuala kecik untuk sapu kat kepala & badan dier tu kadang saya guna ais letak kat celah lutut dan  ketiak…aircond saya buka cam biasa…

*Lagi satu kita kena kerap mandikan anak  untuk turunkan suhu badan…air tu jirus dari kaki keatas…tapi kalo ader mak dier mandikan anak saya dengan air asam jawa…katernyer kalau guna air asam jawa lagi cepat suhu badan turun..

*lagi satu makan ubat kena konsisten baru la cepat baik demam tu…

sekarang adik dah ok muka pun dah ceria…Happy mummy tau…

bila dah sihat sibuk suruh mekap2 cam barbie…ngader la tu…

8551921822 fa8f85ebc3 z cara merawat anak demam

Pssstt: saya dah berapa hari tak leh  tidur malam tu jaga dier..takut la apa-apakan…biasa kalau anak2 demam maknyer yang tak tidur…

*abang demam kejap jer sehari dah sembuh…tak makan ubat pun…

pixel cara merawat anak demam

12 Responses to “cara merawat anak demam”

  1. Nora says:

    betul… termometer ni alat wajib bagi semua parents… untuk pantau suhu badan anak2…

    saya pun pakai yang samacam lizz…

  2. Nasib sara tak takut makan ubat ye..kalau Qis kena bersilat dgn dia dulu nak bg makan ubat.. :)

  3. nens says:

    sy pon pakai yg ni kak..skang buat harta karun ajek..ammar bukan boleh guna yg ni..baikk sgt la kalo dpt suhu..teringin gak nk beli yg telinga punyer tu..tp mahal skit kan..tp bagus sebenarnya kalo ade..;)

    adik mcm princess dh..hehe..ngan rambut curly comel die tu..hehehe..cepat2 sembuh ye dik!

  4. Salam kenalan…thanks dropping by my blog…comeinye anak dara….thanks for the tips…mmg klu anak demam…maknye la yang xtdo malam….moga sicomei cepat smbuh….

  5. IntaNBerliaN says:

    termometer sy pun sm cam lizz… a’aa betoi tu, kalau demam mmg eok kerap mandi

  6. hajar says:

    ade bakat nk jadi chef nih.. heheh

  7. kesumaangsana says:

    tips yg bagus, tq share ye

  8. CiKPuaNLawA says:

    chomot nya… chomel tapi…hehehe

  9. okje says:

    Anak demam memang risau… tapi kalau nak makan ubat tak pe lega sikit…anak okje lagilah kalau demam makan minggu lagi seriau…

  10. puan kutu says:

    ank klu demam mmg risau..wpun dh amik ubat kadang melarat jugak demam berhari2..tu yg buat kita makin risau

  11. izan ishak says:

    izan bila anak2 demamlah yg paling risau sekali. ubat demam mmg standby je lah dlm petiais tu.


Leave a Reply

Current day month ye@r *