wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

14 Mar

Cara saya memikat abang baca buku | tip ajar anak baca buku

Author:lizz

Cara saya memikat abang baca buku | tip ajar anak baca buku

Gigih anak bujang saya ni membaca…abang kalo bab-bab membaca memang dia suka …lagi-lagi komik memang dia minat…saya tengah cari jugak buku-buku komik yang sesuai dengan dia …dia suka buku tu kalo ader banyak gambar macam buku2 teks sekolah die sekarang pun ok dia suka sebab ader kartun comel dia suka la…

8555322403 0fc1c1715d z Cara saya memikat abang baca buku | tip ajar anak baca buku

Abang pandai baca buku  dalam umur 4 tahun gitu…tapi dah hujung2  baru pandai baca lancar…time tu saya memang hari-hari ajar dia membaca…memang gigih sangatkan…balik kerja memalam wajib ajar dia baca…

Mula-mula memang susah nak tarik minat anak-anak membaca ni saya guna mula-mula saya guna flash card * flash card tu saya buat siap2 dalam powerpoint kalau rajin saya guna flash uwais ni dia suka visual jadi saya buat2 cantik untuk tarik minat dia, saya ader juga guna buku bacalah anakku *2 version satu yang english & malay ok gak..

Selain tu buku english  kita boleh  download free jer kat internet jer banyak , dari situ abang boleh pilih dia nak baca yang mana…

ok ni tip yang saya guna untuk ajar uwais membaca

Tips : Cara memikat abang baca buku

  • Bila abang membaca saya suruh dia baca kuat-kuat * baca kuatkan mudah sikat kita dengar apa biji butir yang dia baca…. cara ni juga mudah  untuk bina perbendaharaan kata, kemahiran perhatian dan kefahaman serta keyakinan …abang uwais ok jer baca kuat-kuat lagi dia suke…
  • Saya memang Sentiasa bawak buku kemana-mana buku kecik pun takper janji buku letak dalam beg siap2 …kalau pergi kedai makan sambil tunggu hidangan sampai sambil2 tu dia boleh baca
  • Saya selalu  kalau baca buku cerita memang real…haha kalakar saya baca sungguh2 tau sampai dierang khusyuk…dan tak sabao nak cerita lain…hehe…kalau buku cerita tukan saya suka gak beli cerita kat gian yang harganya dalam 9.90 tu abang memang suka…kat popular pun banyak juga best…
  • Anak-anak memang suka kalau kita duduk ngan dier baca sama-sama kalau hr kerja malam sebelum tidur tu kita baca sama-sama ngan dia kala hari minggu tu sepanjang hari kita ngan dia kalau dia nak baca baru kita ajar atau time dier dah boring main tu dia eksaited la nak baca..dan lagi satu letak buku ditempat yang mudah nak ambik dan dia nampak…susun kemas-kemas kalau bersepah sikit pun takpe janji buku ader depan mata…
  • Jadikan buku sebagai keperluan kita…Sekali sekala beli  buku baru. bawak dierang sekali pilih buku yang dia nak  kat kdai buku tu macam-macam buku ader dierang memang eksited kalau nampak buku-buku terutama sekali macam uwais ultraman la..spiderman la beli jer kalau dierang suka….
pixel Cara saya memikat abang baca buku | tip ajar anak baca buku

15 Responses to “Cara saya memikat abang baca buku | tip ajar anak baca buku”

  1. Fiza Rahman says:

    Bijaknya abg, 4 tahun dah pandai baca yer. Thanks for the tips.

  2. anne says:

    anak sy pun suka buku tp die suka tgk gambar je. yelah kecik lg kan.

  3. niezzareena says:

    bagusnya abang

    cantek rambut abang

    klu bela rambut pjg kompem bertambah encem

  4. mamamya says:

    sama lah kita… alhamdulillah anak2 masuk sekolah je semua dah lancar membaca.. klu pi b’jalan wajib beli buku.. :) buku2 kat umah dah blh buat library…

  5. kesumaangsana says:

    tips yag bagus ni. tq

  6. bagus galakkan anak2 membaca ni kan… memang bijak sungguh abang.. 4 tahun dah boleh membaca.. yg penting ibu & ayah kena usahala lebih.. tahniah..

  7. maszmadi says:

    thank you share tips tu, boleh diaplikasikan……

  8. izan ishak says:

    bagusnya abg uwais dah terer membaca…

  9. ajumohit says:

    cepatnya abg uwais dah boleh membaca

  10. puan kutu says:

    bagusnya abg 4taun dh pandai baca..anak sy dh 6taun baru nakpandai baca sikit2..tu pun sbb sy gigih ajar pakai bacalah anakku..mmg agak terlambat sikit sy mula ajar pakai buku tu,tp better late than never kan..

    sy mmg hari2 bedtime story dengan anak,dia pun macam dh gian klu tak bercerita msti sssh nak tido..sbb dr kecik dh biasa..akang ni skip bedtime story bila hari minggu jer..:)

  11. lily says:

    4tahun dah pandai baca ya…bijak. .thanx for the tips…boleh buat rujukan ni…

  12. cho zila says:

    usaha membacani kena kita mak bapa yang buatkan… janganlah harapkan tadikajer… anak akak boleh membaca masa 5 tahun oklah…

  13. nens says:

    bagsnya abg usia 4thun dh pandai baca, lps ni nens nk bw g mana2 buku die tu..br die ade aktiviti skit kan..hmmm


Leave a Reply

Current day month ye@r *