wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

15 Dec

petua donut lembut dan gebu

Author:lizz

 

Uols penah masak kuih donut tak?

saya selalu jugakla…

makanan kegemaran anak-anak nih…

ingat lagi dedulu 1st time buat donut time sekolah menengah kot..

teringin nooooo makan kuih donut…

buat la..last2 keras uollss dah la hodoh..tapi sedap rasa dia…hehe

time tu buat ngan mak…sesama main hentam jer buat…hamik ko keras..

mungkin yis tak sukup ker haper tah…tak pun terlebih susu tepung

last-last tanyer siffoo tukang donut tersohor dalam famili muahaha..

saper lagi kalo bukan ahkak kesayangan..

dia cakap halah senangggg jer cara nak lembutkan donut ni

1. ko campurkan ngan ubi kentang lenyek gaul sekali ngan tepung..memang donut akan lembut dan sedap…serius menjadi..

2. Cara nak gebukan donut pulak kita kena letak pulak lemak sayur (shortening) pulak yek

3. Lagi satu akak saya cakap lepas kita uli donut…. biorkan rehat dalam setengah jam gitu..

lepastu baru dohkan donut tadi…dan biarkan donut tu kembang 2 kali ganda…baru boleh goreng…barula hasilnyer ader umppp

 

pixel  petua donut lembut dan gebu

10 Responses to “petua donut lembut dan gebu”

  1. nza says:

    1 lg cara, lizz msukkn yis tu dlm air suam + sesudu gula. Pastu baru bancuh dgn tepung. Insyaallah donut akn gebuzzzz.

  2. cik puan says:

    campur tepung optima pon ok….gebu dan lembut walaupon donut tu dah lame atas meja..

  3. zulieta says:

    Arggghhh bace entry donut ni terus terliur nak makan donut lak.. Sedapnya makan petang petang ni

  4. Boleh di cuba ni..thanx for sharing..fav qis jugak ni.. ^^

  5. atie3101 says:

    Thanks sharing petua ni..boleh cuba nti…
    donut mmg kegemaran kami juga…:)

  6. dana says:

    nnti boleh la cube lg… aritu bt kire menjadi gk

  7. nurbijen says:

    anak2 pun suka donut juga… mmmg tak pernah buat yg gebu… nanti boleh cuba tips tu… thanks :)

  8. okje says:

    Mmg suka gak okje buat donat sejak akhir akhir ni lizz….ohh gitu yek …kena campuq ubi kentang lenyek.. rebus yeh?

  9. adriana deena says:

    Huhihiik nak test gak lah hariiniii (:

  10. budak kecil says:

    mmmmmm


Leave a Reply

Current day month ye@r *