wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

30 Aug

petua melangsingkan badan Selepas Hari Raya

Author:lizz

 Amboi tajuk siap petua langsingkan badan gitu…

poyo sangat kan cek ni..

badan dah out sikit ni tu yang insaf tak tentu pasal ni..

bukan aper lepas raya ni lelemak comel dah muncul ni acaner..

Sebab tu la  letak petua dari Fb ni kat blog..

agak-agak lupa sok boleh belek blog ni jer..

ha gitu..

* Jom baca dengan kusyuk ok…

 ✿*´¯`*:¸¸♥ petua melangsingkan Selepas Hari Raya ♥¸¸:•*´¯*✿

1. Makan Mengikut Waktu

Pengambilan makanan semasa anda berpuasa tetap sama seperti waktu anda tidak berpuasa. Anda digalakkan mengagihkan pengambilan makanan dengan mengambil 2 sajian utama dan makanan ringan antara waktu makan.

2. Elakkan Makanan Bergula

Jangan ambil makanan bergula yang tinggi kerana pada ketika ini tahap aktiviti fizikal menurun. Ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan tahap glukosa darah.

3. Berhenti Makan Sebelum Tidur 

Waktu makan yang pendek sering menyebabkan anda berasa kesuntukan masa untuk mengisi perut. Cubalah sedaya upaya untuk makan 4 jam sebelum tidur. Sekiranya gagal berbuat demikian, pastikan anda hanya menikmati snek atau makanan yang agak ringan sebelum tidur.

4. Awasi Cabaran Musim Raya

Amalan sepanjang bulan Ramadhan pasti akan menjadi sia-sia jika anda bersikap gelojoh pada Hari Raya. Andainya tidak mampu mengelakkan “godaan ” rendang , ketupat dan lain-lain makanan yang berkalori tinggi, makanlah tetapi hadkan pengambilannya.

5f93d948537a3f431affd441c7326b9f petua melangsingkan badan Selepas Hari Raya

nak kurus macam minah ni jugak…muahaha

Pstt: tengah bersemangat nak ke GYM ni asik menangguh jer..target selasa ni nak pegi..ngan member…harap-harap jadik la yer…

 

pixel petua melangsingkan badan Selepas Hari Raya

9 Responses to “petua melangsingkan badan Selepas Hari Raya”

  1. dana says:

    sume tuh dana dh ikut cume tak bersenam je lg heheheh… udah naik gini baru hingat nk senam2 ntah thn bile blh kuruis heheheh..

  2. fiza says:

    sy selalu tiap kali raya mmg hentam betul2 ketupat rendang..hiks.. tahun ni berjaya trunkan 5kg bulan puasa, bila tiba raya trus tgk ketupat jeling2 je dr jauh..rsa 2-3 biji je pgi raya..lemang lgsg tksentuh..punya lah fobia kalo gemuk balik..haha

  3. anne says:

    mslh yg sama dihadapi sy kalo lepas ry..nk turunkan balik kilo2 yg naik tu..huhu

  4. Makan ikut jumlah kalori yang diperlukan oleh badan sendiri. Hehe. Baru betul berdiet.

  5. Nafira says:

    lepas raya haitu berat zura naik gak.. lepas start diet turun balik ke berat sebelom raya(puasa). skrg duk menten kat situ jer. sebab banyak cheat diet gara2 open house.. hehehe. lepas bulan syawal baru bleh betol2 start balik..:P

  6. wahida says:

    ala, lizz mmg dah kurus, tak yah gi gym pun mmg body lizz dah cantik…

  7. nza says:

    dugaan bila pergi open house adalah xleh tahan nafsu makan…huhuhu…

  8. nak juga slim tapi lately ni kuat makan..macamanalah nak turunkan berat badan.. :)

  9. ajumohit says:

    aju ni walaupun ulser mulut tp nafsu makan menjadik2 hehhe, kurangkan gula dan garam insha allah boleh bantu utk turunkan berat badan


Leave a Reply

Current day month ye@r *