wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

27 Feb

tips memilih sayur segar

Author:lizz

salam uolls hari kita nak share..

petua mak2 sikit yek…

pak-pak pun boleh jugek..kihkih…

tips memilih sayur segar :

1. Kobis: Pilih jenis yang ringan dan rongganya besar-besar.

2. Sawi: Pilih sawi yang berdaun lebar tetapi batangnya kecil.

3. Timun: Pilih timun yang lurus dan pangkalnya kurang warna hijau tua.

4. Tomato: Pilih tomato yang warnanya kehijau-hijauan sedikit.

5. Ubi Keledek: Pilih buah yang lurus dan bersih kulitnya.

6. Bendi: Pastikan hujungnya lembut.

 

* eh uollss biasa siapa yang selalu pi pasar…

kat umah nih hari minggu baru kiteorang pergi duaorang ala-ala berduet membeli barang pasor…

kalo tak beli kat pasar malam jek…

 

♥♥♥♥♥♥IKLANEKA♥♥♥♥♥♥♥

12808839195 ab22724eee o tips memilih sayur segar

 ♥pin tudung terkini♥

Chanel Inspired hijab pin yang super cantik…gojess

jika berminat wassap 018-9594223….

cepat siapa cepat dia dapat…tawaran untuk 3 pieces sahaja

 

pixel tips memilih sayur segar

21 Responses to “tips memilih sayur segar”

  1. Zaza says:

    selalu Zaza pi pasar tani je kat area rumah..
    dgn tips ni boleh lah guna kat pasar tani nanti hehehe thx Lizz ;)

  2. lieyalatif says:

    tips yg sgt2 berguna lizz…lieya mmg tiap minggu pi pasar tuk stok seminggu…nanti boleh praktik…lagi2 tang kobis tu….lieya mmg wajib beli kobis sbb sayur paling tahan lame kan hahahahaah

  3. anne says:

    bagus tips ni. selalunya mmg sy yg pilih. husbend tukang byr saje.

  4. Nice tips…ktorang selalu berdua kalau p pasar..selalunye hubby yng pilih sayur sebab lily ni tak seberapa makan sayur… :)

  5. okje says:

    Sesama mak hencik kami pergi pasar Tani…..
    Tapi yg tukang memilih mak hencik ni…Pak hencik tunggu kat tengah jalan hehe

    Yg bende tu mmg tau nak pilihnya kena patah hujung yek….
    Yang lain belasah jer rasa berkenan! hehe

  6. cik puan says:

    bagus petua ne..belh peraktikkan mase membeli kat pasar nanti..
    cik selalu p dgn somi…cik yang pilih mane ok somi yang bayarkan..hhahaha

  7. rasp says:

    thx share tips ni…
    tips yg sangat berguna utk i…
    i slalu gi beli groceries tapi i main ambik jer hehehehe

  8. very gd tips, tq share yer

  9. tq berkongsi tips… akak hubby yg sll pergi pasar.. ehe..

  10. dana says:

    mmg sume di amalkan… terutama beli tomato tuh… mmg dana suke beli yg hijau2 lg…tahan lama dlm peti ais… kalu bab2 beli brg dpr or syr selalu mmg bt sndiri tp kadang kalu dh terpaksa suh gk edy beli… tp sblum beli dia dh bg mukadimah beli yg mcm itu mcm ini… kene ikut panduan betul2

  11. mummydearie says:

    Thanks Lizz berkongsi ilmu. Saya part tomato tu lagi merah lagi saya ambil asalkan tak lembik ler… rupanya yang kehijauan lagi bagus yek! Timun dan tomato ada ‘makanan ruji’ HD, makanya kenalah pandai memilih :) Terima kasih daun keladi lagi sekali! Eh, gatal pulak dah!

  12. Kakzakie Purvit says:

    Kakak pun guna tips yg sama Lizz
    Pergi pasar biasa kakak pergi berdua tak kiralah pasar malam ke pasaraya…

  13. daddyziyyad says:

    tips yg sangat berguna utk saya! hahaha..saya kadang2 fail bila bab memilih sayur kat pasar

  14. Fiza Rahman says:

    Selalu plih yg cantik2 jer…hehehe…tahnks for the tips lizz.

    Lizz, pattern lain ada tak pin tudung ni. Klo jurai2 mcm ni takut si kecik tu tarik jer ☺☺

  15. terima kasih tips sangat berguna terutama kepada acik nie ^_^

  16. Mizz Aiza says:

    bagus tips ini.. aiza selalu berduet dengan mak aiza kalau membeli barang dapur.. tukang pilihnya semestinya mak aiza la.. hehe..

  17. ajumohit says:

    selalu pilih yang comel2 je, sawi pulak suka yg pendek
    tu sebab manis ;)

  18. Mila@Rimbun says:

    selalu beli kat giant jer… kekadang ambik je lah apa yg ada, tak dapat nak pilih2 huhu. teringin nk g pasar, banyak pilihan

  19. Nora Karim says:

    kalau sempat saya dengan encik hubby selalu berduet pi pasar malam… kalau tak saya akan pergi sendiri lepas hantar anak2 ke sekolah… nice tips anyway…

  20. puan kutu says:

    sy jarang beli sayur..pasal bendi tu mmg tahu..klu hujungnya keras tu maknanya bendi dh tua..bab tomato rupanya kena pilih yg hijau2 sikit ye..tq atas info lizz.hehe

  21. Myra Jay says:

    TQ untuk tips tu :)

    p/s: Cantiknya Brooch tu :D


Leave a Reply

Current day month ye@r *