instagram

wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

19 Aug

Produk kosmetik Derma-Rx Arbutin-R Cream mengandungi racun

Author:lizz

Produk kosmetik Derma-Rx Arbutin-R Cream mengandungi racun

KUALA LUMPUR: Pengguna dinasihatkan tidak menggunakan krim jenama Derma-Rx Arbutin-R Cream yang didapati mengandungi racun yang berbahaya kepada kulit.

Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan, Datuk Eisah Abdul Rahman, berkata produk keluaran Sepanyol itu tidak lagi dibenarkan dijual di Malaysia setelah ujian menunjukkan ia mengandungi racun berjadual, tretinoin dan hydroquinone. “Penggunaan tretinoin dan hydroquinone adalah tidak dibenarkan dalam produk kosmetik. Produk yang mengandungi bahan itu boleh membawa pelbagai kesan sampingan kepada pengguna dan hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional kesihatan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tretinoin boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, kulit mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari.

Hydroquinone juga boleh menyebabkan kemerahan pada kulit, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini, malah kulit menjadi hipersensitif.

Eisah berkata, syarikat yang bertanggungjawab terhadap produk itu diarah memberhentikan penjualan dan pembekalannya serta merta selain memanggil balik kesemua stok dari pasaran dalam tempoh 72 jam.

pixel Produk kosmetik Derma Rx Arbutin R Cream mengandungi racun

2 Responses to “Produk kosmetik Derma-Rx Arbutin-R Cream mengandungi racun”

  1. nana says:

    bia betikkk..huhu

  2. puanbee says:

    kena ambil tahu ni ..


Leave a Reply

Current day month ye@r *