wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

23 Oct

puding roti sos kastard | puding roti citarasa ala Ultraman

Author:lizz

puding roti sos kastard | puding roti  citarasa ala Ultraman

kisah Pada suatu petang,

Daddy baru shoping barang-barang dapur…

mummy n anak-anaknyer lepas melayan Ultraman kat tv..

mummy gi ngemas barang-barang dapur tengok  bahan-bahan nak wat puding roti  semua nyer ader..jadik bolehler kita membuatnyer…oven dah lamer tak berasapkan…jadik hari ni boleh memulakan projek puding roti  ku macam best jer padahal puding jer pun ..hihi…

Abang dah lamer menunggu nak nolong mummynyer tu “mummy hari ni abang ultraman 3 tau”…Ultraman 3 nak tolong masakker? …aaahhh yerla..abang ader banyak kuasa..eh bukan ker semalam boboiboi angin ker?

ok 2

ni lah bahan yang patut ader untuk buat puding citarasa Ultaman yang mempunyai kuasa tu… gula ngan kastard jer takder…

puding roti puding roti sos kastard | puding roti  citarasa ala Ultraman

roti putih bersih disusun cantik begitu dan mentega (semangat padahal nak sapu mentega jer pun)

puding roti1 puding roti sos kastard | puding roti  citarasa ala Ultraman kemudian ,

sapukan roti dengan mentega (ultraman sedang sapu mentega habis tumpah2 segala)

kemudian bila dah sapu kesemua roti tadi letak dalam loyang

sambil-sambiltu

Bahan -bahan di blend

Susu fresh milk DL  dalam 350 ml

5 sudu besar gula

sesudu teh esen vanilla

3 biji telur

sesudu mentega dicairkan

1 sudu besar tepung jagung

kemudian siramkan ke jirus (mane2 la) dalam loyang roti tadi..

puding roti2 puding roti sos kastard | puding roti  citarasa ala Ultraman

rendam roti tu selama 30-40 minit

lepastu

Taburkan kismis saya tabur kacang dan love  lebihan buat kuih raya itu hari (ultraman 3 kemain suker love tu)

puding roti3 puding roti sos kastard | puding roti  citarasa ala Ultraman

sebelum bakar

panaskan oven dalam 10 -15

lepastu…

baru bakar suhunyer dalam 180 ’c dalam 30 ke 40 minit gitu

cara nak buat  sos kastard  (gambar luper ambik)

setin susu cair cap ideal
sesudu besar gula

2 sudu besar tepung kastad

panaskan dan kacau api kener slow jer tau..dan kena sentiasa kacau takut berketul-ketul

dah likat gitu angkat…

Ni lah hasilnyer

puding roti  citarasa ala Ultraman

yummmeehh….

puding roti4 puding roti sos kastard | puding roti  citarasa ala Ultraman

 Coretan: puding ni enak dimakan sejuk dan panas2 (untuk memberi semangat pada  ultraman 3 uwais  baca buku )
pixel puding roti sos kastard | puding roti  citarasa ala Ultraman

13 Responses to “puding roti sos kastard | puding roti citarasa ala Ultraman”

  1. anne says:

    sedap..tp puding roti tak berapa laku kat rumah sy…hehe

  2. mamyharraz says:

    jgn main2 sekali ultraman 3 dtg membantu buat puding tau hehe mmg comel ultraman 3 tu..mesti dia suka dpt mkn puding lazat buatan mummy ;)

  3. tihara says:

    as salam,

    tadi saya silap komen kat scaling gigi..sbnrnye takot bab g dentist ni..hehe btw sedapnya puding roti ni..thanks 4 the recipe :)

  4. ajumohit says:

    sedapnya lizz, sejuk2 lagi sedap kan, tinginnya nak membuatnya, senang je ye rupanya, hehehe tak pernah nak mencuba

  5. KesumaANgsana says:

    walla wei best nyer !

  6. Kakzakie says:

    Kakak lebih suka makan hangat-hangat Lizz. Tapi kalau anak kakak suka yg sejuk.. lama betul kakak tak buat,

    Eh… ultaraman hensem tak nak buat utk auntie ke hihi…

  7. niezzareena says:

    cair di mulot uolsssss

    enaik gitu

  8. Myra Jay says:

    Alahai terliur nengok..
    Salah 1 peberet nieh :D

  9. Lady Ayu says:

    sukaaaaaaa
    ai loikeee puding roti gak uols
    cuma ai suker jenis yg x der kuah tue…. :)

  10. LYAFRINA says:

    aummm..
    nmpk sedap sgt.. alaaaa.. cutenyer letak taburan Love2 tu

  11. norhidana says:

    waaaaaaaaah nengok sdapnyer, nk bt pun simple je… tp akak nih kalu nk try bt dessert2 nih selalunyer msti fail heheheh…

  12. Nora says:

    uish sedapnya nampak…

  13. izan ishak says:

    k.izan dah lama tak buat ni. asal beli fresh milk aje mesti tak sempat nak jadi puding roti.

    hmm…sedapnya makan sejuk2!


Leave a Reply

Current day month ye@r *