wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

25 Aug

rendang daging sedap | resepi rendang daging sedap

Author:lizz

*´¯*✿  rendang daging sedap  | resepi rendang daging sedap ✿*´¯`*

salam ahad uolls…

ader yang pergi open house tak ?

bestnyer..

saya kat paerok ni takder agi jemputan untuk open house…

rindu duk KL dulu tiap minggu ader open house..

sabtu ahad ader jer pi makan2…

itulah pasainyer…kejapjer kembang lelemak kat muka ni…

muahaha…

tapi sekarang…duk melengkor kat umah hehe..

takper,,takper..

kali ni saya nak upkan pasal rendang daging…

hari tu raya malam raya  kiteorang berjemaah adik beradik buat rendang yang sedap lagi enak ni…muahaha..

sebabtu la sedap kot…

sebab buat ramai-ramai…

riuh rendah…

9545329025 d2098c250f rendang daging sedap  | resepi rendang daging sedap

 

nengok abang ipar saya gigih potong daging berkilo tu…

9545328985 19f2ae3045 rendang daging sedap  | resepi rendang daging sedap

daging yang telah siap dipotong dadu…kecik comel…

 

 

 

toksah cerita panjang..

meh..meh kita nengok gambar dulu baru tangkap leleh sikitkan…9589088540 90015ece6b rendang daging sedap  | resepi rendang daging sedap

resepi rendang dagingyang sedap itu..

 

♥¸¸:•*´¯*✿ bahan A✿*´¯`*:¸¸♥ 

3 kilo daging dipotong dadu

1 1/2 cawan kerisik6 cawan santan pekat

8 sudu makan gula merah

8 keping asam gelugur

garam

beberapa helai daun kunyit  ikut suka letak banyak mana (hiris halus-halus)

 

♥¸¸:•*´¯*✿ bahan B (di blend)✿*´¯`*:¸¸

5 sudu makan ketumbar

3 sudu makan jintan manis

8 sudu makan bunga lawang

12 kuntum bunga cengkih

cili kering ikut suka nak letak banya mana…

30 niji bawang merah

9 inci halia

13 batang serai

4 inci halia

3 sudu makan jintan putih

2 sudu makn lada hitam

 

♥¸¸:•*´¯*✿Cara buat rendang daging ✿*´¯`*:¸¸

Memula..

panaskan minyak  dan tumis bahanb yang diblend tadi sahingga pecah minyak..

kemudian masukkan daging sampai masak sampai daging lembut..

bila dah lembut masukkan santan pekat..garam, gula, merah, kerisik daun kunyit dan asam gelugur..

masak sampai pekat dan naik minyak. kacaukan sikit-sikit..dan boleh angkat..

dan sedia untuk makan…nyum nyum …

 

makan ngan ketupat, lemang ngan nasi pun sedap…ratah lagi best jugak tryla…

 

 

 

pixel rendang daging sedap  | resepi rendang daging sedap

4 Responses to “rendang daging sedap | resepi rendang daging sedap”

  1. dana says:

    gigih betul potong dadu daging 3 kg tuh… tp kalu bt ramai2 ngn riuh rendah kejap je rasanyer kan… tgk rendang tu pun dh terliur…melampau je

  2. menarik tu…nak cuba takut tak menjadi pulok

  3. suriaamanda says:

    Lebih kurang sama dengan rendang NS, tp if SA rendang tu kasik extra cili baru terangkat…makan ngan lemang…wallawei…

  4. ajumohit says:

    sedapnya rendang, lagi best dapat makan ngan ketupat palas, tahun ni lum makan lagi huhu, sib bek tak ngidam kekekek


Leave a Reply

Current day month ye@r *