Wow it’s So Cute

Facebook Like

google

3 Dec

sotong masak sambal boom shakalaka!

Author:lizz

sotong masak sambal boom shakalaka!  

sotong basah sotong masak sambal boom shakalaka!

 

*Ahad 10 pagi*

Hari ni bangun lewat den bangun memang hagak dalam pkl 9.55 gitu blm kul 10 lagi hehe …lepas subuh sambung tdo lagi kennnn.

Dalam peti Ais banyak beno lauk daddy beli shemalam tapi yang menarikk disitu adelah sotong basah..terus jer rendam…bawang dah blender siap2 cili pun dah ader kluarkan jer…

Hari ni kiter decide nak buat sotong masak sambal boom shakalaka! kenaper namanyer gitu..yer la masak sambil dengo lagu BIGBANG  (Bajetkorea)haha

hapalagi terus panaskan minyak.. masukkan cili kering dikisar..dengan bawang besar..ktung! ktang !ktung! ktang !

Hingat tumis sehingga naik minyak..bukan gajah naik minyak yer haha. (berpeluh2 masak ni jer ihik)

masukkan sedikit air..(nak bg kuah cair) sebab sotong ni sedap kalau kuah nya cair2 or light2 gitu.. x bleh pekat macam ayam masak merah..

dah menggelegak bagai hati yang panas… masukkan garam…pak aji(tak isi pun takper saya taruk sikit jer sbb sendiri nak makan kalo nak bagi anak makan kenot k ) dan sedikit gula.. masukkan sotong seketika yer puan2 dan kemudian  tutup api…

ok siap sotong masak sambal boom shakalaka kiter…yummeh

lepas tu amik pinggan letakkan dalam pinggan dan sedia untuk dingap..hehe

sekian..

Coretan : Mood sedih hari ni bedak Mac ai n blusher BB tertinggal kat KFC semalam adoi…

pixel sotong masak sambal boom shakalaka!

10 Responses to “sotong masak sambal boom shakalaka!”

  1. Nampak sedap tu..nama dia pun menarik.. :)

  2. maszmadi says:

    nampak sedap sungguh, x berapa minat sangat ngan sotong besar2 gitu.. tapi kalu ada depan mata n free, ngap jerk.. haha

  3. gadisBunga says:

    blusher tertinggal???

    memang sedih… :(

  4. Ajumohit says:

    amboi sedapnya, ni kalau makan dengan nasi lemak mmg kaw hihi

  5. kakcik says:

    Kat rumah kakcik, Pak Aji tu jarang masuk (kalau masak sendiri), kalau makanan beli mesti ada Pak Aji, kan?

  6. kak ieda says:

    amboiii sedap nyee
    nie kalau makan dgn nasi lemak nie ..mak aihh !

  7. izan ishak says:

    dah lama tak makan sambal sotong camni! sedap3!!!

  8. LYAFRINA says:

    heheh..comel name resepi ni

  9. Nora says:

    wah.. kemain lagi namanya… hihhi

  10. IntaNBerliaN says:

    wah mmg mantops nih… :-)

    alahaiii sygnya… mac plak tu…


Leave a Reply

Current day month ye@r *