instagram

wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

Posts Tagged ‘resipi peria goreng telur’

hokey hari ni mak hencik nak masak peria goreng telur yang super simple katernyer*libastudung

ok ni menu fav sekeluarga mustilah kena pandai masak yer dak…

simple…mudah dan sedap itulah menu kiteorang…

adik ngan dedi suka sangat ngan Peria Goreng Telur  nih..

kalo masak menambahnambah dia makan…

ok jom kita mulakan masakan Peria Goreng Telur

Bahan-bahan Peria Goreng Telur sedap kita ni yek:

  • sebiji  peria
  • 2  biji telur
  • 2 biji bawang putih*ditumbuk
  • 3 biji bawang merah* ditumbuk
  • cili kisar  * ikut suka nak letak banyak mana nak pedas letak lebih yek
  • *ok cili kisar tu stock yang dah ader saya siap tumis ngan bawang dan letak asam jawa nak masak ambik jek sonang….
  • 1 sudu sos tiram
  • Garam secukup rasa

13221863193 5877455ea7 o Peria Goreng Telur sedap | Resepi Peria goreng telur

Resepi Peria goreng telur 

Mula-mula…

kita belah 2 dan dihiris nipis2 yek macam dalam gambo tuh……

13232672513 ff965ee6b0 o Peria Goreng Telur sedap | Resepi Peria goreng telur

lepastu amik 2 sudu garam gaulkan buntuk menghilangkan rasa pahitnya.*rendam dalam15 minit gitu

baru dibilas dengan air…dan sedia untuk dimasak…

13221705455 60a26eb89d o Peria Goreng Telur sedap | Resepi Peria goreng telur

Panaskan minyak

dan

tumiskan bawang putih bawang merah

dan  masukkan cili kisar tadi…

tumis sampai naik bau…hmmmm baunyer menusuk kalbu…

* eh lupa kalau uolllsss nak taruk ikan bilis pun boleh dalam peria kita tapi saya tak letak pun

13221863623 b0c9cbccf1 o Peria Goreng Telur sedap | Resepi Peria goreng telur

dah naik bau…

bolehla dimasukkan peria kita yang menghijau tu ermmmmmm…

13221706655 3edd8574dd o Peria Goreng Telur sedap | Resepi Peria goreng telur

digaulgaul…dikacau2 sehingga sebati yek

dan boleh la kita masukkan telur …

caranyer macam kat atas tuh,,,

lagi tinggi lagi bagus kihkih…

dan goreng sampai masak.

13232674373 2f26843b37 o Peria Goreng Telur sedap | Resepi Peria goreng telur

ok dah siap dan boleh dihidang..

fokus sikit…

haaa…

ni dia…senang sedap dan mudah…

13221865333 f74ae7cc9d o Peria Goreng Telur sedap | Resepi Peria goreng telur

Peria goreng telur sedap diregukan ngan ikan goreng ngan singgang ikan…

bebudak ni suka sangat lakan…menambahnambah makan termasukla makpaknyer sekali…

 

pixel Peria Goreng Telur sedap | Resepi Peria goreng telur