wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

8 Jul

tarikh permulaan puasa 2013 di malaysia | Lokasi dan tempat melihat anak bulan Ramadan 2013

Author:lizz

Hari ni hari melihat anak bulan  Ramadan 2013 bagi menetapkan tarikh permulaan puasa…

yeaaa dah nak puasa….

waa seronok tau nak sambut puasa tahun ni…abang dah tak sabar dah nak puasa…adik  pun nak puasa jugak katernyer…

tapi…

kali ni mencabar sikit puasa saya…. bukan aper kan jauh perjalanana uooolls

nampaknyer bersahur dalam train buka puasa pun dalam train la jawabnyer…insyaalah ok la hendaknyer…

Kalau nampak anak bulan hari ni maka esokla puasa tapi rasa cam rabu jer…hehe

apepun kita tunggu malam ni  pengistiharan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia…

Info 

cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan rukyah dan hisab.

kemungkinan besar tarikh permulaan  puasa 2013  di malaysia  akan bermula pada 10 Julai 2013 dan berakhir pada 7 Ogos 2013 kerana 1 Syawal 1434 (Hari Raya Puasa / Idul Fitri) dijangka jatuh pada 8 Ogos 2013.

Tarikh ini tertakluk kepada perubahan dan akan diisytiharkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia. Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia akan mengisytiharkan pada malam itu juga tarikh permulaan puasa yang ditetapkan, melalui radio dan televisyen.

Lokasi tempat melihat anak bulan  Ramadan 2013

  • Pontian Kecil, Johor;
  • Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu, Tanjung Bidara, Melaka;
  • Telok Kemang, Port Dickson, Negeri Sembilan;
  • Bukit Melawati, Kuala Selangor, Selangor;
  • Bukit Jugra, Banting, Kuala Langat, Selangor;
  • Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam, Selangor;
  • Pantai Pasir Panjang, Mukim Pengkalan Baru, Daerah Manjong, Perak;
  • Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh, Pulau Pinang;
  • Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda, Kedah;
  • Pemandangan Indah, Pulau Langkawi, Kedah;
  • Menara Alor Setar, Alor Setar, Kedah;
  • Bukit Besar, Kuala Terengganu, Terengganu;
  • Bukit Geliga, Kemaman, Terengganu;
  • Pulau Perhentian, Besut, Terengganu;
  • Balai Cerap KUSZA, Mukim Merang, Setiu, Terengganu;
  • Bukit Peraksi, Pasir Putih, Kelantan;
  • Bukit Kampong Tembeling, Mukim Manjur, Daerah Olak Jeram, Kuala Krai, Kelantan;
  • Menara Bangunan SEDC, Jalan Tengku Putra Semerak, Kota Baharu, Kelantan;
  • Tanjung Lubang, Miri, Sarawak;
  • Teluk Bandung, Kuching, Sarawak;
  • Tanjung Batu, Bintulu, Sarawak;
  • Balai Cerap Al-Biruni, Tanjung Dumpil, Putatan, Sabah;
  • Bukit Tanjong Batu, Nenasi, Pahang;
  • Gunung Berincang, Cameron Highlands, Pahang;
  • Bukit Pelindong, Kuantan, Pahang;
  • Tingkat 13, Menara Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan;
  • Menara Kuala Lumpur;
  • Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya; dan
  • Kuala Sungai Baru, Simpang Empat, Perlis.
pixel tarikh permulaan  puasa 2013  di malaysia  |   Lokasi dan tempat melihat anak bulan  Ramadan 2013

2 Responses to “tarikh permulaan puasa 2013 di malaysia | Lokasi dan tempat melihat anak bulan Ramadan 2013”

  1. amirah says:

    best kan dah nak pose lizz…tp siannya lizz kena bukak pose dlm train…memang travel yg penatt


Leave a Reply

Current day month ye@r *