instagram

wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

6 Oct

Tembikai | khasiat buah tembikai

Author:lizz

Uollss suka tak mamam tembikai tak?…

Saya paling suka…

tapikan kekadang saya alah makan tembikai ni..

boleh selsema satu hari..huh..

tapi kalo tembikai paklong tanam ok jer…

kalo beli ader jer tak kena…

tapi gasak ku makan juga …hehe

say yes memang tembikai ni sedap sangat…buat jus sedap makan  gitu pun sedap..

arwah ayah saya pelik makan nasi berulam tembikai…

keluarga mak hencik ni mak ayah abang semua petani…

bila musim dierang tanam tembikai…

kiteorang ni hari-hari makan tembikai..kalo sebelah tu saya sorang jer ngadap uoollsss

tembikai belah dua letak tu  dalam peti ais .tunggu biler dah sejuk..

hangkut tembikai tu…duk depan tv tengok kartun sambil menyudu tembikai…

best melampau…

dulu takder nyer nak potong cecantik…

asal boleh..

adik saya suka buat jus…sedap…kalo sebaang tu kejap jer habis..

tembikai ni kalo makan hari-hari pun tak muak…uooollsss…

dulu-dulu kecik2…tak la kecik sek rendah n sek menengah..

memang selalu ke kebun tolong mak ayah petik tembikai…

seronok….

teringat dedulu…

Sekarang…

ader lagi pergi..tapi jarang…

kalo pergi cuma tainjau2 jer  ladang pak long yang menghijau tu..

Hey nengok ni

Dairy Free Watermelon Recipes Tembikai | khasiat buah tembikai

sedapnyer…

siap ader macam-macam cara nak buat saya paling berkenan paten star tu,,

boleh la try buat untuk sara dan Uwais ni…..

salam hujung minggu

 

 

khasiat buah tembikai

Mengandungi kadar kalori sangat rendah. Kaya dengan kalsium, karbohidrat, lemak, zat besi, magnesium, fosforus, potasium, protein, sodium dan gula. Kandungan potasium dalam tembikai membantu masalah tekanan darah dan mengurangkan risiko serangan batu karang.

Ada kajian menunjukkan tembikai boleh menguatkan sistem imunisasi tubuh dan dapat memerangi sebarang jangkitan penyakit. Dapat meredakan simptom osteoartris, selain kaya bahan anti oksidan yang dapat mengelakkan serangan kanser dan penyakit jantung. Makan tembikai turut dikatakan, dapat mengatasi masalah penglihatan tidak jelas pada waktu malam.

pixel Tembikai | khasiat buah tembikai

8 Responses to “Tembikai | khasiat buah tembikai”

  1. saya suka buah tembikai…tambah klu buat jus lg sedap

  2. jaakechik says:

    yang bentuk star dan yg bentuk bulat2 tu mmg nampak sangat cantik. teruja lak jaa nk makan…hahaha… kena try buat gak shape tu tuh… ekekkee..

  3. Cik Gee says:

    Wow.. gambar tembikai tu buat saya jadi lapar balik semula.. hehe.. puan belog ni memang rajen ea makan buahan berkhasiat?

  4. Zaza says:

    heeee mmg tak suka mkn termbikai sbb tak suka bila mkn meleleh2 air dia.. especially kalau bg budak2 mkn lg lah ai tak berkenan habis menitik2..
    ini bg yg tak berminat dgn tembikai lah.. kalau Lizz yg peminat tegar ni its ok lah kann lagi2 family ada ladang termbikai =)

  5. mummydearie says:

    Tak terfikir pun boleh potong macam2 cara gini. Yang star tu memang cantiklah. Kat rumah tembikai ni memang sentiasa ada ‘stok’ Suami dan anak-anak suka bangat!

  6. IntaNBerliaN says:

    awat la kreatif sgt ni… teruja plak nengoknya… :-)

    *nanti lizz submit link dkt entry ga tu yer.. lizz terlupa kot nak komen kat situ../.

  7. ummiross says:

    waa kreatifnya lizz, cantik pula jadi telur2 tu, mesti anak2 suka kan…enjoy the food.

  8. puan kutu says:

    sy n aiman pun suka tembikai..klu dpt tak payah bentuk bintang pun habis kami kerjakan.hehe


Leave a Reply

Current day month ye@r *