wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

6 Jun

Terkini Fenomena Transit Planet Zuhrah | Transit Planet Zuhrah

Author:lizz

Terkini Fenomena Transit Planet Zuhrah | Transit Planet Zuhrah

transit planet zuhrah Terkini Fenomena Transit Planet Zuhrah | Transit Planet Zuhrah

Gambar Transit Planet Zuhrah

Orang ramai terutama peminat serta pengkaji astronomi berpeluang melihat Transit Planet Zuhrah yang akan muncul merentasi matahari buat kali terakhir hari ni.

Fenomena astronomi itu bakal disaksikan ramai penduduk dunia termasuk Malaysia selepas matahari terbit bermula jam 6.10 pagi dan berakhir pada 12.40 tengah hari

Kurator Kanan Muzium dan Galeri Tuanku Fauziah Universiti Sains Malaysia (MGTF USM), Zolkurnain Hassan berkata, fenomena yang dipanggil transit planet Zuhrah itu akan berlanjutan sehingga 1 petang.

Kata beliau, pihaknya dengan kerjasama Kelab Astronomi USM akan mengadakan program khas ini bertempat di tiga lokasi utama di kampus universiti itu dengan menyediakan teleskop untuk memudahkan orang ramai menyaksikan pergerakan planet Zuhrah.

“Pelbagai aktiviti lain diadakan seperti pameran transit planet Zuhrah, ceramah astronomi, pertandingan fotografi dan lawatan ke planetarium,” ujarnya.

Transit Zuhrah adalah fenomena astronomi yang mana planet ini bergerak antara matahari dan bumi.

Semasa transit, planet Zuhrah akan kelihatan seperti satu bintik berwarna hitam merentasi cakera matahari secara perlahan-lahan selama enam jam dan ia boleh disaksikan menerusi penuras suria atau kaca mata gerhana.

pixel Terkini Fenomena Transit Planet Zuhrah | Transit Planet Zuhrah

Leave a Reply

Current day month ye@r *