wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

17 Sep

terung goreng sambal yang sedap | resepi terung goreng sambal

Author:lizz

Hari tu…

atas permintaan dedi yang tersayang…

katernyer ngidam nak makan terung goreng sambal  yang sedap masakan saya..hehe

Dedi memang suka sangat kalo saya masak terung goreng ni mau berpinggan dia makan siap ratah lagi…

terung sambal  antara masakan saya masa mula2 kahwin…huhu

ini yang paling hebat kot time tu…muahaha..

ok…

tadaaaa….

 

9782618716 03f80cd6d5 terung goreng sambal yang sedap  | resepi terung goreng sambal

ni la rupanyer terung goreng sambal yang diidam tu…

★★★ resepi resepi terung masak sambal ★★★

 2  biji terung
 5 biji bawang merah – dikisar
 3  ulas bawang putih – dikisar

 5  sudu makan cili – kisar

 5-8 biji cili api ikut suka nak letak banyak ker sikit..

 1 1/2 sudu sos tiram

 Sedikit air asam jawa
 Gula &  garam

 

★★★cara-cara★★★

Terung tu di potong bulat-bulat…dedi suka potong nipis2 dan  goreng separuh masak.

Panaskan sedikit minyak dalam  kuali.
Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau..
Masukkan sos tiram dan asam jawa biarkan kejap

kemudian baru masukkan terung, garam, gula dan air

masukkan cili api

biarkan sampai agak-agak  kering.
angkat..

dan hidang…sedia untuk dingap….

*makan ngan ikan goreng, singgang ikan dan daun salad  sangat sedap…

 

pixel terung goreng sambal yang sedap  | resepi terung goreng sambal

8 Responses to “terung goreng sambal yang sedap | resepi terung goreng sambal”

  1. Zaza says:

    fuhhhh dpt pujian dari husband mesti terung sambal tu sedap..

  2. Merah bernyala. Pedas tak kak? Hehe

  3. MaMaRey says:

    lama tak makan terung..tengok pic tu teringin pla nak makan..

  4. Mizz Aiza says:

    nampak sedap tu.. lagi pedas lagi sedap..

  5. okje says:

    Ni my faveret ni Lizz…kalau OKje suka letak ikan bilis!

  6. Hasliza says:

    Wah.. Our name Sama. Saya Google to find this recepie … Finally ada online. Tq so much

  7. sha myheart says:

    Cili api tu macam mana nak buat? Potong ke, belah ke sebiji-sebiji?


Leave a Reply

Current day month ye@r *