wow its so cute

jom shopping hijab pin

Facebook Like

google

24 Jul

Tips sihat puasa | Tip Berbuka Puasa

Author:lizz

Tips sihat puasa | Tip Berbuka Puasa

Hi semua Sealamat menjalani ibadah puasa….   saya ingin kongsikan tips ketika berbuka puasa  untuk semua untuk memastikan  kesihatan kita tetap terjaga selama kita berpuasa yer dak…meh kita cuba…

1-     Elakkan makan terlalu banyak sehingga perut sesak dan sukar bernafas. yang ni saya memang boleh kalo makan banyak kang mula loya bagaikan…

2-     Jauhi menyediakan beraneka makanan sehingga membazir…yang ni payah sikit nak ikut kadang terover gak sib baik daddy tukang pantau…

3-     Makan tidak terlalu pedas kerana mungkin memudaratkan kepada perut. bab makan pedas ni saya kadang tak lalu kalo tak makan pedas nak2 time sahur kena gak makan pedas…hihi

4-     Elakkan selalu makan makanan yang berdaging kerana system penghadaman yang tidak sesuai pada waktu malam. Sebaliknya makan makanan yang senanghancur. saya memang tak berapa suka daging En daddy pulak yang kesian bininyer tak makan daging jadi terpaksa tak makan gak ahaks…

5-     Berbuka ala-kadar selepas sembahyang maghrib,  sambung makan semula sesudah solat. tip ni memang paling susah saya ikut biasanyer saya akan makan dulu sampai kenyangkan pastu ilek2 dulu pastu baru semayang huhu…tapi akan cuba nantikan…

6-     Hentikan makan sebelum terlalu kenyang….yang ni boleh dikawal lagik hihi…makan banyak kan takleh bangun…huhu kadang malu gak makan banyak ngan En daddy ni dier kerling baik punyaa…hehe..

pixel Tips sihat puasa | Tip Berbuka Puasa

3 Responses to “Tips sihat puasa | Tip Berbuka Puasa”

  1. Sabrina says:

    Hi, thanks for sharing this. Selamat berpuasa :)

  2. Kakzakie says:

    Buat kakak kan Lizz memang makan terus kenyang tak ada ala kadar. sebab lepas berbuka kakak terus solat maghrib sambung terus tadarrus hingga isyak. lepas isyak dah nak terawih. Pukul 9:45 paling cepatlah boleh masuk dapur semula..

    So… itulah sebab terus makan kenyang hihi… buruk betul kakak nie kan Lizz.

  3. IntaNBerliaN says:

    sy ni xda plak mkn ala kadar… adehhh… teruk tol.. lbh2 lg mengandung ni… rs nk mkn semua..


Leave a Reply

Current day month ye@r *